Heeft de kleur van je auto invloed op de waarde?

29/12/2019   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wellicht stel je jezelf deze vraag al een tijdje! Je hebt een niieuw auto op het oog, maar het voertuig is geel gekleurd. Zelf vind je de kleur geel ontzettend leuk, maar toch vraag je jezelf af of de kleur van invloed is op de restwaarde van je auto als je hem in de toekomst weer wilt verkopen. Je wilt de auto namelijk niet voor eeuwig blijven rijden en er tegen die tijd een leuk bedrag voor ontvangen. In dit artikel leggen we het verband tussen de kleur van een voertuig en de (rest)waarde uit.

De waarde van je auto door een gekleurde bril zien

De invloed van kleur op de restwaarde van een auto is tweezijdig:

  • Enerzijds is het verstandig om te kiezen voor een veilige kleur. Vergelijk het met het kopen van nieuwe kleding. Ook als het om je kleding gaat, zijn grijs, zwart en wit traditionele kleuren die vrijwel nooit uit de mode raken. Kies je voor een rode, een gele, een paarse of een oranje auto? Dan ben je afhankelijk van de mode op het moment van verkopen. Is jouw unieke kleur op het moment van verkopen totaal uit de mode? Dan is de kans op een verkoop kleiner.
  • Anderszijds is het juist onverstandig om te kiezen voor een veilige kleur. Ruim driekwart van de auto’s is grijs, zwart of wit. Veel mensen kiezen dus voor een veilige kleur, maar dat betekent juist dat er van die kleuren veel auto's aangeboden worden. Op het moment dat jij je grijze, witte of zwarte auto wilt verkopen, zijn de meeste andere aangeboden auto's ook grijs, wit of zwart. Met een gele, oranje of blauwe auto onderscheid je je van de concurrrenten.

kleur auto waarde

Onderzoek

In 2014 deed Z24 onderzoek naar de invloed van kleur op de waarde van auto's. Zij vergeken ruim 170.000 auto's die aangeboden werden op het internet. Misschien had je het niet verwacht, maar uit hun onderzoek blijkt juist dat auto's met een unieke kleur over het algemeen minder hard in waarde dalen dan auto's met een veilige kleur. Oranje auto’s bleken het meest waardevast. Echter, kies dan weer niet voor een groene auto! Deze kleur auto's daalden gemiddeld met meer dan 13 procent per jaar.

Meer dan kleur alleen

Natuurlijk is kleur niet de enige factor die van invloed is op de restwaarde van je auto. Zo is het ene merk waardevaster dan het andere en zijn ook de staat en het bouwjaar van het voertuig van grote invloed. Ons advies? Kies vooral wat je zelf mooi vindt, want niemand kan in de toekomst kijken. Ben niet te impulsief, want het is niet de bedoeling dat je binnen een paar weken op je eigen auto uitgekeken bent, maar als jij van roze houdt is dat het belangrijkste. Bovendien: enkele jaren geleden kwam je haast niet van een witte auto af, terwijl dat tegenwoordig weer gemakkelijker gaat. Misschien dat je nu een goedkope paarse auto op de kop kunt tikken en dat de kleur paars over een aantal jaar in de mode is! En kom je echt niet van je auto af? Je kunt hem altijd nog naar de sloop toe brengen!