Wat zijn de populairste kleuren voor auto's?

09/01/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Zoveel mensen, zoveel wensen, tenminste dat zou je denken! Auto's zijn er alle soorten en maten, maar ook in allerlei kleuren. Hoewel de een paars lelijk vindt, loopt de ander ermee weg. Toch, niet geheel onverwacht, kiezen de meeste mensen voor dezelfde kleur auto. In dit artikel vertellen we je wat de populairste auto kleuren zijn.

Wit, grijs en zwart

Volgens onderzoek van Automotive online zijn wit, grijs en zwart de populairste kleuren voor auto's. In Europa bezet wit de nummer 1 positie (25%), grijs neemt de 2e positie (22%) in en op positie 3 (21%) staat zwart. Wereldwijd gezien is het trouwens niet anders. Alleen blijkt wit nog veel populairder (38%). Op 2 staat zwart (18%) en op 3 staat grijs (12%). Op gepaste afstand volgen kleuren zoals zilver en blauw. Leuk feitje: in Azië is bijna de helft van de verkochte auto's wit.

populairste kleuren auto

Hoe zit het met de rest van de kleuren?

De enige enigszins andere populaire kleur in Nederland is blauw. In 2016 was ongeveer 12% van de in Nederland verkochte auto's blauw. Daarna volgde rood, met ongeveer 6%. Andere kleuren zoals bruin, groen, geel en paars zijn veel minder populair en behaalden nog geen 5% marktaandeel.

Hoe zit het met de waarde?

Je zou misschien verwachten dat tweedehands auto's met een gemakkelijke kleur, zoals grijs, wit en zwart, meer opbrengen. Immers zijn ze meer gewild. Toch is het tegendeel waar. Het klinkt misschien onlogisch, maar gekleurde auto's zijn over het algemeen meer waardevast. Heb je een zwarte, witte of grijze auto en wil je deze verkopen? Dan zul je opmerken dat er heel veel soortgelijke auto's te koop staan. Je zal met je prijs naar beneden moeten om te concurreren met andere verkopers. Heb je een gele of paarse auto? Dan heb je grote kans dat je de enige bent! Je zult misschien even moeten wachten, maar als iemand anders verliefd wordt op de kleur van jouw auto, kan hij of zij niet gemakkelijk een andere vergelijkbare auto vinden.

Wil je meer informatie over de invloed van kleur op de waarde van een auto? Lees dan hier verder.