Hoe achterhaal je of je auto als gestolen geregistreerd staat?

01/07/2019   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je een tweedehands auto wilt kopen, dan zoek ja natuurlijk naar een voertuig die volledig aan jouw wensen voldoet. Het is belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen. Een van die zaken is controleren of het voertuig niet als gestolen geregistreerd staat. Stel dat je een auto koopt die als gestolen is opgegeven, en de politie ontdekt dat, dan moet het voertuig worden ingeleverd.

Om erachter te komen of een auto als gestolen geregistreerd staat, kun je een aantal stappen ondernemen.

Kentekencheck

Het eerste wat je kunt doen om erachter te komen of een auto niet als gestolen geregistreerd staat, is het uitvoeren van een kentekencheck. Als een auto gestolen is, en als er door de eigenaar aangifte van de diefstal gedaan is, dan staat de auto ook zo geregistreerd. Door het uitvoeren van een kentekencheck kun je daar heel eenvoudig achter komen. Alle auto’s die in Nederland geregistreerd zijn, hebben een kenteken dat geregistreerd staat bij de RDW. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) is de organisatie die jou kan helpen met een kentekencheck. Daarvoor ga je naar hun website en vul je het kenteken in. Vervolgens krijg je alle bekende informatie te zien over de auto, waaronder of de auto als gestolen is gemeld of niet, maar bijvoorbeeld ook het bouwjaar.

Hoe achterhaal ik of een auto als gestolen is opgegeven?

Vals kenteken

In zeldzame gevallen is ook mogelijk dat een auto is gekloond. Dat betekent dat het identificatienummer van de auto is vervangen door dat van een andere auto. Alle papieren zoals de kentekenpapieren of de kentekenkaart zijn dan vervalst. Ook heeft de auto in dat geval valse kentekenplaten. In zo'n geval heeft het geen zin om een kentekencheck uit te voeren, omdat je in werkelijkheid de gegevens van een ander voertuig te zien krijgt. Heb je twijfels, neem dan contact op met de RDW of met de politie om melding te maken van dit geval.

Auto kopen bij een RDW erkend autobedrijf

Koop je je auto bij een erkend autobedrijf? Dan is de kans klein dat de auto gestolen is of voorzien is van een vals kenteken. Wil je toch een auto kopen van een particuliere bezitter, dan is het goed om de volgende dingen te doen. Maak een afspraak bij de verkoper thuis en vraag van deze persoon een paspoort of een rijbewijs. Noteer de nummers van deze documenten. Vraag aan de verkoper of hij de auto wil laten zien en wil uitleggen hoe de auto werkt. Als de auto eigendom is van de verkoper, dan weet hij of zij immers precies hoe de auto werkt. Ga samen met de verkoper naar een kentekenloket om de auto over te schrijven en betaal ter plekke contant en dus niet vooraf per bank.