Hoe weet ik of mijn tellerstand logisch (correct) is?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je een tweedehands auto koopt, wil je graag meer weten over het verleden van het voertuig. Is de auto in het verleden betrokken geweest bij een aanrijding, is er (flinke) schade geweest en kloppen alle gegevens die over de auto bekend zijn? Wat onder andere belangrijk is, is de stand van de kilometerteller. Deze toont hoeveel kilometer er gereden is met het voertuig. Is de getoonde stand wel de juiste kilometerstand? Daar kun je tegenwoordig gelukkig redelijk eenvoudig achter komen.

Registratie

De kilometerstand van een auto moet op bepaalde momenten geregistreerd worden. Bij een bezoek aan een RDW erkend autobedrijf wordt de huidige kilometerstand opgenomen en geregistreerd. In het verleden werd dit gedaan door de NAP (Nationale Auto Pas), die sinds 1991 de gegevens met betrekking tot tellerstanden bijhield. Elk bedrijf dat is erkend door de RDW is verplicht om de gegevens te registreren. De informatie wordt verzameld en kan vervolgens weer worden opgevraagd.

Kilometerstand logisch

Voorkomen van fraude

Het bijhouden van de standen wordt gedaan om fraude met de kilometerteller te voorkomen. In het verleden was het met auto’s vaak relatief eenvoudig om de kilometerstand op de teller terug te draaien. Daardoor leek de auto jonger dan dat deze in werkelijkheid was. In Nederland is naar schatting twee procent van de auto’s uitgerust met een teller waarmee geknoeid is. Het terugdraaien van de kilometerteller is overigens verboden sinds 2014. Als de kilometerteller teruggedraaid is, dan kan dat negatieve gevolgen voor een koper hebben. Meer kilometers betekent vaak dat er meer onderhoud aan de auto in het verschiet ligt, dus ook dat er meer kosten moeten worden gemaakt om met de auto te kunnen blijven rijden

Gegevens opvragen

Als je wilt weten of de kilometerstand van de auto correct, ook wel logisch genoemd, is, dan kun je een kentekencheck doen op de website van de RDW. Zij heeft alle gegevens van de auto bijgehouden en kan daar inzicht in verschaffen. Als eigenaar van de auto kun je een tellerrapport opvragen, waarin de informatie met betrekking tot de kilometerstand te lezen valt. Dit rapport kan door jou ook gebruikt worden als je de auto (eventueel met foutieve kilometerstand) wilt verkopen. Met het rapport kun je aan de koper laten zien dat de auto een (in)correcte tellerstand heeft. Een tellerrapport wordt dan ook vaak aangeboden door bedrijven die auto’s verkopen.

100% garantie

Helaas heb je nooit 100% garantie dat de tellerstand daadwerkelijk klopt. Ondanks dat de kilometerstanden periodiek geregistreerd worden, kunnen slimme autobedrijven de kilometerstand steeds een klein beetje terugdraaien. Op die manier houden ze de trend logisch. Ook voor geimporteerde auto's blijft het lastig om met zekerheid vast te stellen of de kilometerstand klopt. Geimporteerde auto's krijgen van de RDW het oordeel "Geen Oordeel". Het verleden van de kilometerteller in het land van herkomst is bij de RDW namelijk niet bekend.

(Sloop)auto verkopen?