Hoe kun je controleren of je sloopauto echt gesloopt of gedemonteerd wordt?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je een sloopauto verkocht en deze ingeleverd of laten ophalen door een autosloperij? Dan heb je als het goed is een vrijwaringsbewijs ontvangen. Met het vrijwaringsbewijs je kunt aantonen dat het voertuig en het kenteken niet langer op jouw naam geregistreerd staan. Heb je geen vrijwaringsbewijs gekregen en/of wil je zeker weten dat jouw auto echt gedemonteerd en gesloopt wordt? Wij leggen uit hoe je dat kunt nagaan.

Wie is bevoegd om sloopauto's te slopen?

Alleen door de RDW erkende autobedrijven kunnen voertuigen aanmelden voor demontage (sloop). Daarvoor hebben zij de bevoegdheid Online Registratie Auto Demontage (ORAD) nodig.

Controleren of je auto gesloopt is, kan dat?

In de Online Voertuigen Informatie database van de RDW kun je controleren of jouw kenteken is afgemeld of is overgeschreven. Hoe je dat doet, lees je hieronder:

  1. Bezoek de Online Voertuigen Informatie database van de RDW.
  2. Typ het kenteken van jouw voertuig in en druk op enter.
  3. Krijg je de melding "Er zijn geen gegevens gevonden voor het ingevulde kenteken XXXXX"? Dan is het kenteken afgemeld. De auto wordt dan zeer waarschijnlijk gesloopt.
  4. Krijg je de melding niet, maar zie je informatie over jouw oude auto? Dan is jouw kenteken niet afgemeld. In dat geval kun je onder het kopje "Vervaldata en historie" onder "Datum laatste tenaamstelling" aflezen of de auto wel echt overgeschreven is. Is ook dat niet het geval? Neem dan contact op met de autosloperij die jouw sloopauto heeft gekocht en vraag hen om meer informatie.

Ik heb mijn auto verkocht aan een autosloperij, maar het kenteken is niet afgemeld maar overgeschreven, is dat erg?

Nee, in principe is dat niet erg. Sommige auto's kunnen, soms na reparatie of onderhoud, toch weer terug de weg op, in Nederland of in het buitenland. Niet iedere auto die bij een autosloperij terecht komt, wordt gedemonteerd. Sommige auto's worden zo weer doorverkocht of geëxporteerd.

Ik wil zeker weten dat de auto echt gesloopt wordt, hoe pak ik dat aan?

Wil je, bijvoorbeeld omdat dat voor het verkrijgen van een subsidie bij een sloopregeling noodzakelijk is, zeker weten dat jouw sloopauto ook echt gesloopt wordt? Geef dat dan van te voren bij de autosloperij aan en vraag hen een zogenaamde demontageverklaring in te vullen. Daarin verklaart het autodemontagebedrijf dat de auto echt wordt afgemeld voor demontage.

gedemonteerde auto onderdelen in stellage bij autosloperij

(Sloop)auto verkopen?