Wat doet een autosloperij?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een auto die total loss is, helemaal op is of allerlei gebreken heeft, kun je verkopen aan een sloopbedrijf. In Nederland zijn zo'n 400 autosloperijen actief. Samen met hun partners, zoals metaalrecyclingsbedrijven, vormen ze een keten om een zo groot mogelijk deel van een sloopauto te recyclen. Hoewel ze ook andere voertuigen, zoals boten, schepen, agrarische voertuigen en machines recyclen, ligt de focus van autosloperijen - logischerwijs - meestal op auto's. De bedrijven, die ook wel autodemontagebedrijven worden genoemd, halen schadeauto’s en sloopauto's op bij particulieren en bedrijven en betalen er vaak een vergoeding voor. Eenmaal opgehaald demonteren ze de voertuigen om de bruikbare onderdelen en het oude ijzer te verkopen. Meer dan 95% van een auto wordt tegenwoordig hergebruikt.

Hoe wordt een auto verwerkt? 

Een sloopauto wordt gedemonteerd door medewerkers van de autosloperij met behulp van allerlei, vaak specialistische, gereedschappen. Bruikbare onderdelen worden gedemonteerd, gesorteerd, soms gereviseerd en daarna weer verkocht als tweedehands auto onderdelen aan particulieren en autobedrijven. De verkoop vindt zowel in Nederland als in het buitenland plaats.

Met de verkoop van tweedehands auto onderdelen kan een autosloperij veel geld verdienen, waardoor ze een vergoeding kunnen betalen voor sloop- en schadeauto's.

Wat doet een autosloperij

Verantwoorde verwerking van overtollige materialen

Ook onderdelen die niet hergebruikt kunnen worden, krijgen een nuttige bestemming. Vloeistoffen worden op een verantwoorde manier afgevoerd en glas en overtollige banden worden gerecycled. Van autobanden wordt bijvoorbeeld korrelgranulaat voor op sportvelden gemaakt.

Uiteindelijk blijft alleen ijzer over. Een sloopauto levert gemiddeld zo'n 1000 kilo aan ijzer op. Dat ijzer wordt 'verschroot' en aan partners, metaalbedrijven in de keten, verkocht. Daar wordt het ijzer gesmolten, zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

(Sloop)auto verkopen?