Nederlandse auto laten slopen in het buitenland

18/05/2020   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het kan voorkomen dat je je auto liever in het buitenland wilt laten slopen door een buitenlandse autosloperij. Zo'n situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen als je op vakantie bent in Spanje of Frankrijk en je auto total loss is geraakt na een ongeval. Het is dan erg duur om de auto terug te halen naar Nederland, zeker als je toch al weet dat je het voertuig wilt laten slopen. Ben je in zo'n situatie terecht gekomen? In dit artikel leggen we je uit hoe je te werkt gaat.

Kan ik mijn auto in het buitenland naar de sloop brengen?

Het antwoord op deze vraag is ja, maar het gaat anders dan in Nederland. Een Nederlandse autosloperij kan een auto vrijwaren. Dat wil zeggen dat zij de auto van jouw naam kunnen halen: je bent dan geen eigenaar mee en dus ook niet meer verantwoordelijk voor de kosten van de autoverzekering en de wegenbelasting. Een buitenlandse autosloop kan jouw auto niet vrijwaren. Daarom zal je zelf aan de slag moeten.

Hieronder vind je de juiste stappen:

  1. Als je je voertuig in het buitenland laat slopen, moet je aantonen dat het voertuig daar daadwerkelijk vernietigd is. Vraag daarom altijd om ondertekende documenten met bedrijfsinformatie of om papieren van een autoriteit, zoals de douane of politie, als bewijs dat het voertuig gesloopt is.
  2. Schrijf of typ een brief en richt deze aan het RDW, waarin je verzoekt om de registratie van een voertuig te beëindingen. Stuur de documenten en bij voorkeur ook de kentekenpapieren mee. Het postadres vind je hier.
  3. De RDW zal beoordelen of je verzoek terecht is en stuurt je daarover een bericht.
  4. Is de RDW akkoord met het verzoek? Dan kun je met behulp van hun bericht de autoverzekering stopzetten. De wegenbelasting stopt automatisch.
  5. De kentekenplaten moeten worden vernietigd om misbruik te voorkomen.

Sloopauto buitenland