Kentekenplaat verloren, wat moet ik doen?

25/05/2020   |   13/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het komt vaker voor dan je misschien zou denken: een verloren of gestolen kentekenplaat. Je kunt je kentekenplaat verliezen tijdens het rijden, bijvoorbeeld omdat deze niet goed bevestigd is geweest, maar ook na een ongeluk of na vandalisme kan een kenteken verloren gaan. In sommige gevallen worden kentekenplaten zelfs gestolen.

Als je er achter komt dat je je kentekenplaat verloren bent, is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Het is niet alleen verplicht om met de juiste kentekenplaten rond te rijden, maar gestolen kentekenplaten kunnen ook misbruikt worden, bijvoorbeeld als deze op een andere auto worden gebruikt.

In dit artikel lees je welke stappen je moet ondernemen als je je kentekenplaat verloren bent.

Kentekenplaat verloren of gestolen

Nieuwe kentekenplaten

Als je een kentekenplaat verloren bent, is het zaak dat je zo snel mogelijk nieuwe laat maken. Met behulp van je autopapieren en je legitimatiebewijs breng je een bezoekje aan een RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Aangesloten kentekenplaatfabrikanten kun je je hier vinden. De kentekenplaatfabrikant maakt nieuwe platen en daarvoor betaal je een vergoeding. De prijs ligt niet vast, maar ligt meestal rond de € 12,50 per plaat. Het kan lonen om bedrijven in jouw buurt te vergelijken om kosten te besparen.

Moet ik beide platen opnieuw laten maken als ik één plaat kwijt ben?

Beschikt je voertuig over twee kentekenplaten en ben je er slechts één kwijt? Dan dient ook degene die je nog bezit hebt vervangen te worden. De oude plaat wordt vernietigd.

Duplicaatcode

De kentekenplaatfabrikant voegt een zogenaamde duplicaatcode toe aan je nieuwe kenteken. Dit is een getal boven (of onder) het eerste streepje in je kentekenreeks. Het getal begint bij 1, dat wil zeggen dat de platen één keer vervangen zijn, maar kan oplopen als de kentekenplaten vaker vervangen zijn. Officieel kan het getal oplopen tot 19, waarbij 1 t/m 9 boven het streepje worden geplaatst en 10 t/m 19 (weergeven als 0 t/m 9) onder het streepje.

Hoogste duplicaatcode

Op verschillende autoforums worden foto's gedeelte van de hoogste duplicaatcodes. Hoewel het ook ons niet precies bekend is daadwerkelijk de hoogste duplicaatcode is, zijn er foto's van duplicaatcodes 6 en 7 op het internet te vinden. Naar het schijnt circuleren er zelfs foto's van een complete serie tot en met duplicaatcode 17. In 2019 zou dit kenteken nummer 19 hebben behaald.

Duplicaatcode op kentekenpapieren

De duplicaatcode op je kentekenpapieren en je kenteken diende een tijdje verplicht hetzelfde te zijn. Was je je kentekenpapieren kwijt, dan vroeg je ook nieuwe planten aan én andersom. Al sinds 22 september 2008 is dit niet meer het geval en hebben de kentekenplaten en kentekenpapieren een separate duplicaatcode.

Kentekenplaat gestolen?

Als je kentekenplaat is gestolen, adviseert de RDW om aangifte te doen bij de politie. Je kentekenplaten kunnen namelijk misbruikt worden. Ben je beide platen kwijt? Dan kan dit wijzen op gestolen kentekenplaten. De kans is immers klein dat je beide tegelijkertijd verloren bent.