Schadeauto verkopen aan een autobedrijf of een autosloperij, wat is het beste?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je betrokken geraakt bij een ongeval en is jouw auto flink beschadigd? Is een 'duur' onderdeel van jouw auto kapot? In beide gevallen spreken we over een schadeauto. Is het laten repareren van de auto niet meer rendabel en wil je jouw schadeauto verkopen? Dan vraag je je waarschijnlijk af aan wie je de auto het beste kunt verkopen: aan een autobedrijf of aan een autosloperij. Wij geven daarover informatie.

Wat is een schadeauto?

Men spreekt over een schadeauto als er sprake is van blikschade, maar ook als er sprake is van technische mankementen.

Schadeauto's met fysieke schade

Een schadeauto met fysieke schade is waarschijnlijk de schadeauto zoals jij hem in gedachten had. Omdat je betrokken bent geweest bij een ongeval, heb je een deuk in je deur, een kapotte bumper, is de wielophanging afgebroken, is de airbag uitgeklapt of heb je een kapotte voorruit. Dergelijke schade noemen we fysieke schade.

Schadeauto's met technische mankementen

Een auto kan ook kapot gaan zonder dat er sprake is van een ongeval. De motor kan overhit raken of opgeblazen zijn, de koppeling kan versleten zijn en de koppakking kan lekken. In dergelijke situaties spreken over technische mankementen.

Fysieke én technische mankementen

In sommige gevallen is de klap van een botsing zo groot dat er sprake is van zowel fysieke schade als technische mankementen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de radiator kapot gaan en kan er tegelijkertijd sprake zijn van blikschade. In sommige gevallen zal de airbag uitklappen. En als de airbag uitklapt, scheurt het dashboard soms.

schadeauto voorkant roest schade aan lamp

Schadeauto verkopen aan een autobedrijf of kiezen voor de sloop, wat is het beste?

Het anwoord op deze vraag is niet eenduidig. Voor de een is de beste vergoeding het belangrijkste, terwijl een ander liever wil dat de schadeauto snel opgehaald wordt. Daarom zetten we de voor- en nadelen van verkopen aan een autobedrijf en een autosloperij op een rij.

Schadeauto verkopen aan een autobedrijf

Een autobedrijf verdient geld door een auto te verhandelen. In sommige gevallen zal een autobedrijf een schadeauto (zelf) repareren en daarna verkopen en in andere gevallen zal een autobedrijf de auto direct weer verhandelen of verkopen voor export.

Voordelen van verkopen aan een autobedrijf

  • De maximale vergoeding die betaald voor schadeauto's ligt meestal een stukje hoger dan bij de autosloperij.

Nadelen van verkopen aan een autobedrijf

  • Het traject van verkopen duurt meestal wat langer dan het traject van verkopen aan een autosloperij. Je dient de auto te adverteren op een online marktplaats en te wachten op reacties. In sommige gevallen komen er meerdere keren potentiële kopers kijken en duurt het even voordat de auto daadwerkelijk verkocht is.
  • Geïntereseerde autobedrijven zijn lastig te targetten, omdat niet ieder autobedrijf geïnteresseerd is in iedere schadeauto.

Schadeauto naar de sloop

Een autosloperij of autodemontagebedrijf verdient geldt door (schade)auto's te demonteren, bruikbare auto onderdelen te verkopen en restmaterialen te recyclen.

Voordelen van verkopen aan de sloop

  • Het traject van verkopen duurt meestal korter dan het traject van verkopen aan een autobedrijf.
  • De auto kan meestal al binnen enkele dagen op een locatie naar keuze worden opgehaald.
  • Autosloperijen kopen auto's in iedere staat.

Nadelen van verkopen aan de sloop

  • De maximale vergoeding die betaald wordt voor een schadeauto ligt in de meeste gevallen een stukje lager dan bij een autobedrijf.

Zaken om rekening mee te houden

We merken vaak op dat men zich blindstaart op de vergoeding. Echter, er zijn meer zaken waarmee je rekening dient te houden:

  • Ophaaltermijn: ook een stilstaande auto kost geld al snel een paar tientjes per week. De kosten van wegenbelasting en autoverzekering lopen door zolang de auto op jouw naam staat. Meestal is onderhandelen over enkele tientjes daarom niet rendabel.
  • Ophaalmogelijkheden: moet je de auto zelf inleveren bij het autobedrijf of kan de auto ook op een locatie naar keuze worden opgehaald? Zeker bij een schadeauto is dat relevant. De auto zelf wegbrengen is namelijk niet altijd mogelijk.
  • Tijdsinvestering: het verkopen van een auto via een online marktplaats kan een tijdrovende klus zijn. Vraag jezelf daarom af of die tijdinvestering de moeite waard is.

Schadeauto verkopen aan de autosloperij? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

(Sloop)auto verkopen?