Wat is een schadeauto waard?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Schadeauto's zijn er in heel veel verschillende soorten. Men spreekt over een schadeauto als er sprake is van fysieke schade (zoals blikschade), maar ook als er sprake is van technische mankementen. Hoewel de naam schadeauto misschien anders doet vermoeden, zie je dus niet altijd aan de buitenkant van de auto dat het een schadeauto betreft. Een kapotte motor, een lekke koppakking of een vastgelopen versnellingsbak herken je niet van de buitenkant, maar toch is er sprake van schade.

Schadeauto's met fysieke schade

Een schadeauto met fysieke schade, zoals blikschade, is waarschijnlijk de schadeauto zoals jij hem in gedachten had. Omdat je betrokken bent geweest bij een ongeval, heb je een deuk in je deur, een kapotte bumper, is de wielophanging afgebroken, is de airbag uitgeklapt of heb je een kapotte voorruit. Dergelijke schade noemen we fysieke schade.

Waarde Schadeauto

Schadeauto's met technische mankementen

Een auto kan ook kapot gaan zonder dat er sprake is van een ongeval. De motor kan overhit raken of opgeblazen zijn, de koppeling kan versleten zijn en de koppakking kan lekken. In dergelijke situaties spreken over technische mankementen.

Fysieke én technische mankementen

In sommige gevallen is de klap van een botsing zo groot dat er sprake is van zowel fysieke schade als technische mankementen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de radiator kapot gaan en kan er tegelijkertijd sprake zijn van blikschade. In sommige gevallen zal de airbag uitklappen. En als de airbag uitklapt, scheurt het dashboard soms.

Wat gebeurt er met een schadeauto?

De waarde van een schadeauto is in grote mate afhankelijk van de ernst van de schade, het merk en model, het bouwjaar en de kilometerstand.

Gaat het om een oudere auto met veel schade? Dan zal de auto repareren waarschijnlijk niet lonen. Bovendien zijn de onderdelen, vanwege de leeftijd, meestal niet veel geld waard. De auto is dan (economisch) total loss en men noemt de auto een sloopauto.

Gaat het om een 'jonge' schadeauto met veel bruikbare onderdelen? Dan zal de auto waarschijnlijk (veel) meer geld opleveren. De bruikbare onderdelen kunnen worden gedemonteerd en opnieuw worden verkocht. In sommige gevallen, als het een waardevolle jonge auto's betreft, worden schadeauto's met veel schade toch nog gerepareerd, omdat repareren rendabel is.

Hoeveel is een schadeauto waard?

De waarde van schadeauto's loopt uiteen van enkele tientjes tot soms wel duizenden euro's. Soms kan de waarde aan de hand van een omschrijving en foto's worden getaxeerd, maar als het om een complexe schade gaat, is een inspectie op locatie noodzakelijk. 

Is er sprake van brandschade of waterschade? Dan is de auto in de meeste gevallen helaas niet veel meer waard.

Benieuw naar de waarde van jouw schadeauto? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

(Sloop)auto verkopen?