Wat is een schadeauto waard?

16/10/2018   |   25/11/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Schadeauto's zijn er in heel veel verschillende soorten. Men spreekt over een schadeauto als er sprake is van blikschade, maar ook als er sprake is van technische mankementen. Hoewel de naam schadeauto misschien anders doet vermoeden, zie je dus niet altijd aan de buitenkant van de auto of het een schadeauto betreft. Een kapotte motor, een lekke koppakking of een vastgelopen versnellingsbak zie je niet van butiten, maar toch wordt er gesproken over een schadeauto.

Schadeauto's met blikschade

De schadeauto met blikschade is wellicht de schadeauto zoals jij hem zelf in gedachten had. Doordat je betrokken bent geraakt bij een ongeluk, heb je een deuk in de deur, een kapotte bumper of een gebroken vooruit. Dergelijke mankementen vallen onder blikschade.

Waarde Schadeauto

Schadeauto's met technische mankementen

Een auto kan ook kapot gaan zonder dat er sprake is van een ongeluk of ongeval. De motor kan overhit raken en opgeblazen zijn, de koppeling kan kapot gaan, maar ook de koppakking kan gaan lekken. In dergelijke situaties spreken we over een schadeauto met technische mankementen.

Blikschade en technische mankementen

In sommige gevallen is de klap van een botsing zo groot dat er sprake is van zowel blikschade als technische mankementen. Hierdoor kan de wielophanging afbreken en kan er tegelijkertijd sprake zijn van blikschade. In veel gevallen zal door de kracht van de botsing de airbag uitklappen. Als de airbag uitklapt, scheurt het dashboard soms. Als je dergelijke schade wilt repareren ben je erg veel geld kwijt.

Wat gebeurt er met een schadeauto?

De waarde van een schadeauto is heel erg afhankelijk van de ernst van de schade, het merk en model, het bouwjaar en de kilometerstand. Gaat het om een oudere auto met veel schade? Dan zal de auto niet gerepareerd worden en vanwege de leeftijd zijn ook gebruikte auto onderdelen niet veel geld meer waard. Er wordt dan gesproken over een (economisch) total loss en men noemt de auto dan een sloopauto. Gaat het om een jongere schadeauto met veel ruikbare onderdelen? Dan zal de auto meer geld opleveren. De bruikbare onderdelen worden gedemonteerd en kunnen opnieuw worden verkocht. In sommige gevallen, als het zeer jonge auto's betreft, worden schadeauto's met veel schade zelfs gerepareerd, omdat de waarde op de markt hoger is dan de kosten van de reparatie.

Hoeveel is een schadeauto waard?

Omdat de waardes erg uiteenlopen wordt schade vaak getaxeerd aan de hand van foto's en informatie van de verkoper. In sommige gevallen moet een inkoper de auto van dichtbij zien. De waarde van een schadeauto loopt uiteen van enkele tientjes tot soms wel duizenden euro's. Is er sprake van brandschade? Dan is de auto meestal niets meer waard.

Benieuw naar wat jouw schadeauto waard is? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!