1. Het voertuig is, ondanks een oproep van de RDW, niet gekeurd.
  2. Er is iets dusdanig groots gewijzigd aan het voertuig dat het noodzakelijk is voor het RDW om het voertuig eerst weer goed te keuren.
  3. Het voertuig voldoet niet aan de eisen die aan voertuigen worden gesteld.
  4. Het is een schadevoertuig (veel schade, geen parkeerschade) dat eerst moet worden gekeurd voordat de auto de weg weer op mag.

verbod voor rijden op de weg

Waarom is dit interessante informatie?

Ben je van plan om een tweedehands auto aan te schaffen en heb je niet zoveel verstand van auto's? Dan kunnen ze je natuurlijk vanalles aansmeren. Je kunt je voorstellen dat auto's om allerhande redenen verkocht worden, waaronder na (flinke) schade of in verband met het verlopen van een APK-keuring. Als koper ben je, ondanks de mooie beloftes van de verkoper, zelf ook verantwoordelijk om het een en ander te controleren. Zo mag je met een auto alleen de openbare weg op als de APK-keuring geldig is en als deze voldoet aan de eisen die aan voertuigen gesteld zijn. Om te voorkomen dat hiermee gemakkelijk gesjoemeld kan worden, heeft het RDW deze status toegevoegd aan hun overzicht. Op die manier kan jij als consument makkelijker zien of de gewenste auto de openbare weg op mag.

Tenaamstellen mogelijk

Een andere nieuwe status is de status "tennaamstellen mogelijk". Ook deze informatie is interessant als je een tweedehands auto wilt kopen. De status geeft aan of een voertuig overgeschreven kan worden of niet. Er zijn een aantal situaties waarin overschrijven niet mogelijk is, namelijk:

  1. Als het voertuig gestolen is.
  2. Als het voertuig is geëxporteerd.
  3. Als er een verstrekkingsvoorbehoud aanwezig is. Dat betekent dat het voertuig van een leasemaatschappij of financieringsmaatschappij is.
  4. Als er beslag is gelegd op het voertuig.