Vouwwagen naar de sloop brengen, kan dat?

15/08/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De vouwwagen zit in de lift. Zeker in vakantietijd is de kans steeds groter geworden dat je een vouwwagen tegenkomt. De voornaamste redenen? Steeds meer mensen kiezen voor een (semi-)elektrische auto met een beperkt trekgewicht en tegelijkertijd is kamperen populairder geworden. Omdat vouwwagens - over het algemeen - een stuk lichter zijn dan caravans, zijn ze een aantrekkelijk alternatief voor caravans. Bezit jij een oudere vouwwagen en raak jij deze, ondanks haar populariteit, aan de straatstenen niet kwijt? Dan vraag je je misschien af wat je met oude vouwwagen aan moet. Wij vertellen je wat je kunt doen met een tweedehands vouwwagen en of je deze bij de sloop kunt inleveren.

Wat is een vouwwagen?

Een vouwwagen of tenttrailer is een combinatie tussen een caravan en een tent. De vouwwagen is in "ingevouwen" vorm een aanhanger, die, net als een caravan, te vervoeren is achter een auto. In "uitgevouwen" vorm is het een tent. Nederland telt anno 2022 ongeveer 100.000 vouwwagens.

oude uitgeklapte vouwwagen

Wat te doen met een tweedehands vouwwagen?

Wie zijn oude vouwwagen wil verkopen, kan dat op verschillende manieren doen. Wij hebben een aantal mogelijkheden op een rij gezet:

  • Verkopen via een online marktplaats: wil jij de verkoop van jouw vouwwagen zelf afhandelen? Dan is het verkopen van een vouwwagen via een marktplaats waarschijnlijk de meest lucratieve mogelijkheid.
  • Verkopen via een tussenpersoon: heb jij zelf weinig verstand van het verkopen van voertuigen of heb je er simpelweg geen zin in? Dan kun je er ook voor kiezen om een tussenpersoon jouw vouwwagen te laten verkopen. Uiteraard vraagt de tussenpersoon daarvoor wel een vergoeding, meestal in de vorm van een percentage van de verkoopprijs.
  • Inruilen op een nieuwe vouwwagen of caravan: ben je van plan om een nieuwe sleurhut aan te schaffen? Meestal is het mogelijk om jouw oude vouwwagen in te ruilen in ruil voor een korting op de aanschafprijs van een nieuwe.
  • Inleveren bij de sloop: raak jij jouw oude vouwwagen aan de straatstenen niet kwijt? Dan kun je hem, meestal gratis, inleveren bij een (auto)sloperij. Soms ontvang je zelfs een vergoeding.

Ontvang je een vergoeding voor een sloopvouwagen?

In sommige gevallen ontvang je een vergoeding voor een oude vouwwagen. Echter, dit bedrag blijft meestal beperkt tot tientallen euro's. Dat heeft te maken met de geringe hoeveelheid oud ijzer en de hoeveelheid werk die verbonden is aan het demonteren ervan. Wil jij zeker weten dat je de beste vergoeding ontvangt? Neem dan contact op met een aantal (auto)sloperijen in de buurt.

Wordt een vouwwagen gratis opgehaald?

Omdat de restwaarde van een vouwwagen meestal gering is, is het niet altijd mogelijk om een vouwwagen gratis op te laten halen. Toch kun je vrijblijvend een poging wagen en contact opnemen met een demontagebedrijf in de buurt.

Ontvang je een vrijwaringsbewijs bij verkoop of sloop?

Heeft jouw vouwwagen een eigen kenteken (van toepassing bij vouwwagens van meer dan 750 kilo)? Dan dient dit kenteken overgeschreven of afgemeld te worden bij verkoop of sloop. In zo'n geval ontvang je een vrijwaringbewijs van degene die de vouwwagen overneemt. Heeft jouw vouwwagen geen eigen kenteken (van toepassing bij vouwwagens van minder dan 750 kilo)? Dan hoeft het kenteken niet overgeschreven of afgemeld te worden.