Je auto eerder APK laten keuren, kan dat?

26/07/2022   |   05/12/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben jij auto-eigenaar? Dan ben je vast en zeker bekend met de Algemene Periodieke Keuring (APK). Verloopt de APK van jouw auto binnenkort? Dan vraag je je misschien af of je je auto eerder kan laten keuren, maar zonder dat de APK-vervaldatum verandert. In dit artikel beantwoorden wij die vraag.

Wat is de APK?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is de Nederlandse implementatie van de in Europa wettelijk verplichte autokeuring. Deze regelgeving, die is ingevoerd ter bevordering van de verkeersveiligheid en om het milieu te beschermen, is te vinden in de Wegenverkeerswet 1994.

De meeste mensen kennen de APK als een jaarlijks terugkomende keuring. Echter, het APK-vervaltermijn verschilt per voertuig. Het complete keuringsschema vind je op de website van de RDW.

Let op: de APK is een momentopname. Dat betekent dat je geen garantie hebt dat je auto de rest van het jaar veilig is. Je bent zelf verantwoordelijk voor het (laten) onderhouden van je auto.

Kun je je auto eerder APK laten keuren?

Ga je binnnenkort op vakantie, wil je je auto binnenkort verkopen met een "verse" APK of heb je simpelweg geen zin om de APK op het allerlaatste moment uit te laten voeren, omdat je geen boete wilt? Dan kun je ervoor kiezen om je auto eerder te laten keuren. Eeder laten keuren kan op ieder moment. Echter, als je wilt dat de APK-vervaldatum de volgende keer hetzelfde is, dan kan dat vanaf twee maanden vóór de APK-vervaldatum. Ter illustratie: als de APK van jouw voertuig vervalt op 1 maart 2022 en je laat de auto keuren 2 januari 2022, dan blijft de APK-vervaldatum van 1 maart ook volgende keer gehandhaafd. Meer informatie vind je op de website van de RDW.

auto eerder laten keuren inspectie

Auto zonder APK verkopen

Als jouw auto niet goedgekeurd wordt en het repareren van de mankementen niet meer de moeite waard is, dan kun je ervoor kiezen om de auto zonder APK te verkopen. Meer informatie daarover vind je hier.