Auto schorsen of verkopen?

29/08/2022   |   14/08/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ga je binnenkort een lange reis maken en vind je het zonde om je auto al die tijd ongebruikt op de oprit te laten staan, terwijl je wel wegenbelasting en autoverzekeringspremie moet betalen? Heb je een auto geërfd en staat deze omwille van emotionele redenen al een tijd op de oprit, maar gebruik je hem eigenlijk helemaal niet en betaal je wel periodieke kosten? Dit zijn zomaar twee voorbeelden van situaties waarin jij je misschien afvraagt of het beter is om een auto te schorsen of te verkopen. Wij leggen uit wat schorsen is en zetten de voor- en nadelen van schorsen af tegen de voor- en nadelen van verkopen.

Auto toch verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Wat is schorsen?

In Nederland moet iedere auto-eigenaar voldoen aan bepaalde verplichtingen. Je betaalt wegenbelasting, je auto dient verzekerd te zijn en daarvoor betaal je autoverzekeringspremie en je auto moet op tijd worden gekeurd. Ben jij van plan om jouw auto gedurende een langere tijd niet te gebruiken? Dan kun je ervoor kiezen om jouw voertuig voor 1, 2 of 3 jaar te schorsen. Je hoeft dan niet aan de eerdergenoemde verplichtingen te voldoen.

Waarom zou je een auto schorsen en waarom juist niet?

Het voornaamste voordeel van schorsen: als een auto geschorst is, hoef je niet aan de eerdergenoemde verplichtingen te voldoen. Echter, er is ook een belangrijk nadeel: als een auto geschorst is, mag deze niet op de openbare weg staan of rijden. Je hebt dus een eigen parkeerplaats of stalling nodig.

Hoeveel kost het om een auto te schorsen?

Aan het schorsen van een auto zijn kost verbonden. Er is een laag tarief voor personenauto's, bedrijfsauto's en kampeerauto's (tot 3.500 kilogram) van 15 jaar en ouder en een normaal tarief voor personenauto's, bedrijfsauto's en kampeerauto's (tot 3.500 kilogram) jonger dan 15 jaar.

Wie in 2022 zijn personenauto van 15 jaar of ouder voor 1 jaar laat schorsen betaalt ongeveer 25 euro. Is de auto nog geen 15 jaar oud? Dan betaal je in 2022 ongeveer 75 euro. Ben je van plan om jouw auto voor een langere tijd te schorsen? Als jouw auto in het normale tarief valt, is het relatief gezien goedkoper om te kiezen voor een schorsing van 2 (ongeveer 100 euro) of 3 jaar (ongeveer 125 euro). Voor auto's in het lage tarief betaal je relatief gezien hetzelfde, namelijk ongeveer 50 euro voor 2 jaar of 75 euro voor 3 jaar.

Meer informatie over het schorsen van je auto en de kosten ervan vind je hier.

geschorste oude auto in schuur

Schorsen of verkopen, waar moet ik over nadenken?

Twijfel je of je je auto moet schorsen of verkopen? Omdat we ons kunnen voorstellen dat dat een moeilijke beslissing is, zetten we de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Voordelen van schorsen ten opzichte van verkopen

  • Als je kiest voor schorsen, heb je meer tijd om een juiste beslissing te maken, terwijl de periodieke kosten niet doorlopen. Je kunt bovendien meer tijd nemen voor het verkoopproces. Het is immers gewoon mogelijk om een geschorste auto te verkopen.
  • Als je kiest voor schorsen, kun je op ieder moment weer over de auto beschikken als dat toch nodig blijkt te zijn. Je kunt een schorsing namelijk per direct opheffen. Meer informatie over het opheffen van een schorsing vind je hier.

Nadelen van schorsen ten opzichte van verkopen

  • De auto wordt ouder en daardoor mogelijkerwijs minder waard. Kies je ervoor om de auto op een later moment toch te verkopen? Dan hou je misschien minder over dan als je nu meteen voor een verkoop kiest.
  • Je hebt een plek nodig om de auto te stallen, deze mag namelijk niet op de openbare weg staan of rijden.

Een geschorste auto verkopen, mag dat?

Twijfel je nog steeds? Dan kun je ervoor kiezen om de auto eerst te schorsen. Je mag een geschorste auto namelijk gewoon verkopen. Als je een auto verkoopt waarvan het kenteken geschorst is, dan hoef je niets te doen. Zodra de auto is overgeschreven, vervalt de schorsing. Op die manier hoef je voorlopig geen periodieke kosten te betalen en kun je nadenken over wat je met je auto gaat doen. Hoewel het schorsen van een auto kosten met zich meebrengt, is het - als je de auto helemaal niet wilt gebruiken - al snel voordeliger om een auto te schorsen. De periodieke kosten van een auto overschrijden namelijk al snel de kosten van een schorsing.

Let op: een geschorste auto mag de openbare weg niet op. Een potentiële particuliere koper mag dus geen proefrondje rijden op de openbare weg.

(Sloop)auto verkopen?