Wat betekent "demontage"?

20/07/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je een auto naar de sloop wil brengen, kom je vast het woord (auto)demontage tegen. Waar we vroeger vooral spraken over het slopen van een auto, spreken we tegenwoordig veelal over het demonteren van auto's. In dit artikel leggen we aan je uit wat demonteren en demontage is.

Demontage

Demontage is een begrip dat steeds vaker gebruikt wordt door autosloperijen of zogenaamde autodemontagebedrijven. De betekenis van dit woord is gelieerd aan het werkwoord demonteren. Demonteren is het antoniem van monteren. Monteren wil zeggen dat je een onderdeel of object aan een ander object bevestigt. Demonteren betekent daar het tegenovergestelde van. Het wil dus zeggen dat je een onderdeel van een object afhaalt.

Wat is demontage

Waarom demontage en niet langer slopen?

Vroegen sprak men over slopen. Eigenlijk was slopen niet echt het juiste woord, want ook vroeger werden bruikbare onderdelen al gedemonteerd en opnieuw te koop aangeboden. Toch is autodemontage een woord dat de laatste jaren steeds vaker gebruikt wordt. Dat komt omdat het een stuk chiquer klikt en omdat de markt van tweedehands auto onderdelen, vooral na de komst van het internet, een enorme toevlucht heeft genomen. Waar autosloperijen vroeger niet altijd een even positief beeld hadden, leveren ze tegenwoordig zelfs onderdelen met garantie. Je kunt dus met een gerust hart een, vaak veel goedkoper, tweedehands auto onderdeel aanschaffen bij een autodemontagebedrijf.

Waarom worden onderdelen gedemonteerd?

Auto onderdelen worden gedemonteerd, omdat ze kunnen worden hergebruikt in andere auto's. Is jouw auto total loss, maar werkt de motor nog wel? Dan is er misschien iemand anders die de motor uit jouw auto kan gebruiken. Omdat een nieuwe motor veel geld kost, zijn sommige mensen ook bereid om te betalen voor een tweedehands motor. De vraag naar tweedehands en gebruikte auto onderdelen is de laatste jaren flink gegroeid, waardoor het voor autosloopbedrijven enorm interessant is om de juiste gebruikte auto onderdelen op voorraad te hebben en te verkopen. Ze zijn daardoor zelfs bereid om een vergoeding te betalen voor jou oude sloopauto.