Factoren voor de waarde van een sloopauto

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je auto een bepaalde leeftijd heeft bereikt, zul je er nauwelijks nog wat voor krijgen als je hem door wilt verkopen. Er komt namelijk een moment waarop de auto niet langer meer levensvatbaar is en rijp is voor de schroothoop. Door de auto naar een autosloperij te brengen, kun je vaak toch nog wel wat geld krijgen voor het oud ijzer en de bruikbare onderdelen. Er wordt lang niet altijd eenzelfde prijs gehanteerd. De prijs is afhankelijk van diverse factoren.

Bruikbare onderdelen

De kwaliteit en de staat van je auto bepaalt hoeveel je nog voor je oude auto kunt krijgen. Zijn er bruikbare auto onderdelen? Dan kun je een betere prijs ontvangen. Per auto wordt vastgesteld hoe bruikbaar de onderdelen zijn en hoeveel vergoeding er voor betaald kan worden. De bruikbare onderdelen worden gedemonteerd en doorverkocht.

Vraag en aanbod

Ook onderdelen die minder gevraagd zijn, kunnen veel geld opleveren. Vooral als de onderdelen zeldzaam zijn, zul je hier meer voor krijgen. Nieuwe onderdelen zijn relatief duurder in aanschaf. Goed bruikbare onderdelen van jouw oude auto zijn daarom zeer in trek bij autosloperijen.

sloopauto waarde factoren

Fluctuerende prijs van schroot en oud-ijzer

Je oude auto is opgebouwd uit verschillende ijzer en metalen. Deze materialen kunnen tegenwoordig heel gemakkelijk worden gerecycled. IJzer is een relatief schaarse grondstof, dus autosloperijen zijn zeker geïnteresseerd in jouw sloopauto. De markt van ijzer fluctueert sterk. Voor eenzelfde hoeveelheid schroot ontvang je de ene jaar aanzienlijk meer dan in het andere.

Recyclingsbijdrage

Als je een auto koopt, betaal je een recyclingsbijdrage. Al deze bijdrages worden verdeeld onder autodemontagebedrijven die zijn aangesloten bij Autorecycling Nederland (ARN). Deze recyclingsbijdrage daalt al jaren, omdat de levensduur van auto’s steeds meer toeneemt. Er valt dus minder geld te verdelen. Ook dit is van invloed op de uiteindelijk prijs die je voor je auto ontvangt.

Oude auto inleveren of gratis laten ophalen

Een oude auto (of oud ijzer) kun je zelf bij de sloop inleveren. Grotere hoeveelheden schroot, zoals auto's, kunnen vaak gratis worden opgehaald. Hou er rekening mee dat de prijs ook per sloperij kan verschillen. Het kan daarom lonen om meerdere autosloperijen met elkaar te vergelijken.

(Sloop)auto verkopen?