Waarom zou je kiezen voor een autosloperij?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wie nog nooit een autosloperij heeft bezocht, vraagt zich misschien af waarom je voor een autosloperij zou kiezen. Wij leggen je uit waarvoor je bij een autosloperij terecht kunt en waarom je ervoor zou kiezen.

Waarom zou je kiezen voor een autosloperij?

Enigszins platgeslagen kun je bij een autosloperij terecht voor twee zaken:

  • Je kunt je (sloop)auto aan hen verkopen.
  • Je kunt er tweedehands auto onderdelen kopen.

Bij sommige autosloperijen kun je ook voor andere zaken terecht, zoals voor onderhoud en export.

Autosloperij voor het verkopen van je (sloop)auto

Is je auto kapot en is repareren niet meer de moeite waard? Heb je een nieuwe auto gekocht, maar je oude auto nog niet verkocht of was de voorgestelde inruilvergoeding dusdanig slecht dat je de auto liever zelf wilde verkopen? Heb je je auto simpelweg niet meer nodig? In al dit soort gevallen kun je overwegen om je (sloop)auto aan een autosloperij te verkopen.

Wat voor soort voertuigen kun je aan een autosloperij verkopen?

Waar een autosloperij vroeger vooral geïnteresseerd was in oude, kapotte auto's - de zogenaamde sloopauto - en andere voertuigen, zijn er tegenwoordig steeds meer autosloperijen die ook handelen in allerhande tweedehands voertuigen. Het gaat dan niet alleen om tweedehands auto's, maar ook om andere voertuigen, zoals bussen, motors, vrachtwagens, scooters en campers.

Auto verkopen aan een autosloperij of aan een autobedrijf, wat is verstandig?

De vergoeding die je voor een auto of een ander voertuig ontvangt, verschilt per (sloop)auto en per bedrijf. Omdat veel autosloperijen ook in tweedehands auto's handelen kan het best zijn dat je bij hen een hogere vergoeding ontvangt dan bij een autobedrijf. Echter, omdat dat dus per auto verschilt, raden we je vooral aan om verschillende bedrijven te vergelijken en ook autosloperijen mee te nemen in je vergelijking. Autosloperijen hebben namelijk een groot voordeel ten opzichte van de meeste autobedrijven en handelaren: hun vakbekwame personeel kan namelijk, soms door gebruik te maken van tweedehands onderdelen uit hun eigen voorraad, relatief goedkoop auto's repareren en opknappen.

Pad door autosloperij tussen gestapelde auto's

Autosloperij voor het kopen van tweedehands auto onderdelen

Een significant deel van de auto's die bij een autosloperij terechtkomt, wordt uit elkaar gehaald. Dat proces noemen we demonteren. De onderdelen die bij die proces beschikbaar komen, worden gecontroleerd, waar nodig gereviseerd en daarna aangeboden als tweedehands auto onderdelen. Die tweedehands onderdelen kun jij kopen.

Kiezen tussen tweedehands en nieuwe auto onderdelen, wat is verstandig?

Het repareren of opknappen van een auto met behulp van tweedehands auto onderdelen is vaak significant goedkoper dan het repareren of opknappen met nieuwe auto onderdelen. Het is bovendien duurzaam. Omdat je tegenwoordig bij veel autosloperijen garantie krijgt op je tweedehands onderdelen, is de drempel om te kiezen voor tweedehands onderdelen lager geworden. Wil je besparen op de aanschaf van onderdelen en duurzaam bezig zijn? Dan zijn tweedehands auto onderdelen een goede keuze.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

Hoe weet je of een autosloperij betrouwbaar is?

Net als voor andere ver- en aankopen raden we je aan om je eigen onderzoek te doen voordat je in zee gaat met een autosloperij. In iedere branche zijn er goede en minder goede bedrijven. Ben je van plan om een sloopauto te verkopen aan of tweedehands auto onderdelen te kopen bij een autosloperij? Kijk dan niet alleen naar vergoeding of prijs, maar ook naar voorwaarden en garantie en reviews van mensen die eerder klant zijn geweest bij het betreffende bedrijf.

(Sloop)auto verkopen?