Wat is autodemontage?

26/02/2019   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Vroeger sprak men over autosloperijen en over een auto slopen als men een sloopauto wegbracht of op liet halen. Tegenwoordig spreekt men over autodemontagebedrijven en autodemontage. Wat is het verschil tussen een autosloperij en een autodemontagebedrijf eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat een autodemontagebedrijf doet en wat autodemontage inhoudt.

Wat doet een autodemontagebedrijf

Een autodemontagebedrijf houdt zich bezig met het demonteren van oude en afgeschreven auto's. Auto's worden ingekocht en ingenomen. Medewerkers van het bedrijf beoordelen of een auto aan het einde van zijn latijn is en indien dit het geval is, wordt de auto bij de RDW afgemeld. De auto mag dan niet meer de weg op. Vervolgens wordt de zogenaamde sloopauto gedemonteerd. Dat betekent dat alle herbruikbare en recyclebare auto onderdelen van de auto worden afhaalt. Deze gebruikte auto onderdelen worden grondig gecontroleerd en, indien goed bevonden, opnieuw te koop aangeboden op de tweedehands auto onderdelen markt. De niet-recyclebare stoffen die in de auto aanwezig zijn, zoals vloeistoffen, worden uit het voertuig onttrokken en het chassis dat overblijft gaat naar het metaalrecyclingsbedrijf. Het metaalrecyclingsbedrijf vernietigd de auto. Het metaal wordt met behulp van een shredder in hele kleine stukjes "geshredderd".

De term slopen, die vroeger vaak gehanteerd werd, dekt dus eigenlijk de lading niet (meer). Autodemontagebedrijven demonteren auto's, terwijl de auto veelal pas definitef gesloopt wordt bij de metaalverwerker. Ook vroeger demonteerden de autosloperijen auto's voordat ze gesloopt werden. Het ijzer dat overbleef ging ook toen al in de meeste gevallen naar gespecialiseerde metaalbedrijven.

Autodemontage

Wat kan ik bij een autodemontagebedrijf inleveren

Heb je een sloopauto of schadeauto? Dan zal vrijwel ieder autodemontagebedrijf geinteresseerd zijn als de vraagprijs goed is. Het kan daarom lonen om verschillende autodemontagebedrijven met elkaar te vergelijken, voordat je je auto daadwerkelijk wegbrengt of op laat halen. Laat de geboden service, zoals het wel of niet ophalen van auto's op locatie, meewegen in het maken van je keuze.

De meeste autodemontagebedrijven kopen trouwens niet alleen auto's maar ook andere voertuigen, zoals aanhangers, vrachwagens en motoren en ook (oud) ijzer en andere metalen (bijvoorbeeld koper) in. Omdat zij hun metalen in grote hoeveelheden aanleveren bij de gespecialiseerde metaalverwerkingsbedrijven krijgen zij vaak een betere prijs dan jij als particulier krijgt. Heb je in je schuur nog oud ijzer liggen en ben je toch van plan om je auto weg te brengen? Dan kun je navragen of je hier nog een vergoeding voor krijgt.