Wat is het verschil tussen een papieren kentekenbewijs en een kentekencard?

28/12/2021   |   29/12/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb jij jouw auto al sinds lange tijd in bezit en vraag jij je af waarom jouw beste vriend een zogenaamde kentekencard heeft, terwijl jij nog met oude kentekenpapieren rondloopt? In dit artikel zetten we een aantal zaken voor je op een rij.

Kentekenbewijs

Om maar direct alle twijfels weg te nemen: jouw papieren hebben dezelfde functie als de card van jouw beste vriend. Beide worden gevangen onder de naam kentekenbewijs. Met dit kentekenbewijs kun je aantonen dat je in bezit bent van een voertuig, bijvoorbeeld een auto of scooter. Bovendien vind je op het kentekenbewijs informatie over jouw voertuig, zoals het kenteken, de meldcode en de vindplaats van het chassisnummer.

Kentekencard vervangt kentekenbewijs

In 2014 werd het oude papieren kentekenbewijs, dat op dat moment al in verschillende varianten circuleerde, vervangen door een kentekencard. Zoals hierboven al aangegeven werd, bleef de functie wel hetzelfde. Voornaamste reden: de kentekencard is een stuk veiliger en minder fraudegevoelig. Bovendien wordt de kentekencard, die de vorm van een bankpas of creditcard heeft, door veel mensen als makkelijker en minder kwetsbaar ervaren.

Papieren kentekenbewijs

Papieren kentekenbewijs omwisselen voor een kentekencard, is dat verplicht?

Om met de deur in huis te vallen: nee, dat is niet verplicht! Is jouw volledige papieren kentekenbewijs nog intact? Dat hoef je deze niet om te wisselen.

Echter, we kunnen ons voorstellen dat je liever een card op zakt hebt dan die "onhandige" grote papieren. Aan het omwisselen van papieren voor een kentekencard zijn kosten verbonden. Meer informatie hierover vind je op de site van de RDW.

Kentekenpapieren kwijt, wat nu?

Als je je kentekenpapieren kwijt bent, dien je een volledig nieuw kentekenbewijs aan te vragen via de site van de RDW. Hier zijn kosten aan verbonden. Meer informatie vind je hier. Had je eerder een papieren kentekenbewijs? Dan ontvang je nu een kentekencard. Het is niet meer mogelijk om de ouderwetse papieren aan te vragen. Meer informatie over verloren kentekenbewijzen vind je hier.

Wat is het verschil tussen papieren en een card?

Allereerst natuurlijk het materiaal, de vorm en de kleur: het oude kentekenbewijs werd gemaakt van papier, was groen (nog oudere papieren zijn oranje/bruin) en best groot, terwijl nieuwe kentekenbewijzen gemaakt zijn van plastic en een handig creditcardformaat hebben. Daarnaast zijn er een aantal zaken veranderd. Vond je eerder bijvoorbeeld een duplicaatcode op het papieren kentekenbewijs? Op de nieuwe kentekencard staat deze code niet. Ten slotte is ook het overschrijfttraject veranderd: als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, gebruik je de informatie op het overschrijvingsbewijs, dat onderdeel is van het papieren kentekenbewijs, om jouw auto over te schrijven. Heb je een kentekencard? Dan heb je de informatie op de card en de tennaamstellingscodes nodig om de auto over te schrijven.