Wat is mijn auto waard bij inruil en is het verstandig?

01/09/2021   |   01/09/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Voor veel mensen is het een vaste gewoonte om hun oude auto in te ruilen als ze een nieuwe auto aanschaffen. Ze zijn op die manier snel van hun oude auto af en zitten daarom niet met dubbele lasten en gedoe. Misschien vraag je je af of het wel zo verstandig is om je auto in te ruilen. Want hoeveel is jouw inruilauto echt waard? Op die vragen geven we antwoord in dit artikel.

Inruilen lijkt voordelig

Inruilen ontstaat niet enkel en alleen uit gemak. We zijn immers Nederlanders, die voor een paar tientjes meer vergoeding liever naar de concurrent rijden. Toch lijkt inruilen soms voordeliger dan zelf verkopen. Wie een auto inruilt krijgt een korting op de auto die gekocht wordt. Een auto die in de handel nog 500 euro waard is, levert bij inruil soms wel 750 euro inruilkorting op. Goede deal zou je denken! Toch is die korting een beetje misleidend. Zeker als je je beseft dat je ook 500 euro korting had gekregen als je niks had ingeruild. Je feitelijke "korting" is slechts 750 - 500 = 250 euro.

Waarom valt de inruilwaarde soms tegen?

De kans dat het bedrijf waar jij je nieuwe auto gaat kopen daadwerkelijk (erg) geinteresseerd is in jouw oude auto is niet super groot. Natuurlijk zijn er handelaren die allerlei soorten auto's inkopen en jouw auto wel zien zitten, maar autobedrijven die zich voornamelijk richten op de verkoop van wat nieuwere auto's zitten waarschijnlijk niet te wachten op jouw oude auto. Ze willen de auto heus wel overnemen, maar alleen als ze hem gemakkelijk door kunnen stoten met een klein beetje winst.

Auto inruilen waarde

Hoeveel levert jouw auto écht op bij inruil?

Wil je weten hoeveel jouw auto écht oplevert bij inruil? Onderhandel dan eerst over de prijs van de nieuwe auto en vertel nog niet dat je eventueel nog wel iets in te ruilen hebt. Pas als je het maximale resultaat hebt bereikt, begin je over inruil. Het bedrag dat er nu nog af kan, is de echte waarde van jouw inruilauto.

Auto zelf verkopen

In 9 van de 10 gevallen levert het zelf verkopen van jouw auto meer geld op dan inruilen. Zeker als je je auto kunt verkopen aan een particulier. Er zijn verschillende mogelijkheden om een auto zelf te verkopen: je kunt je auto verkopen via een online marktplaats, te koop aanbieden op een verkoopplatform en hem wegbrengen naar de autosloperij. De voordelen van de verschillende mogelijkheden vind je hier.

Heb je tijd en geduld (en onderhandelingsskills) dan kun je het beste zelf een poging wagen. Heb je geen zin in gedoe? Dan is inruilen een goede oplossing. Besef je ten alle tijden dat een stilstaande auto ook geld kost. Onderhandelen om een paar tientjes is daarom onder aan de streep niet altijd lonend. Meer tips vind je hier.