Welke auto's worden het vaakst gestolen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Uiteraard wil niemand dat zijn of haar auto gestolen wordt. Toch zijn er verschillende automerken en modellen te benoemen, waarvoor het risico op diefstal relatief groot is. Als je wilt vermijden dat je op een dag met enkel je autosleutel in je hand naar een leeg parkeervlak staat te kijken, dan is het verstandig om je bewust te zijn van populaire en minder populaire auto's. Als je kijkt naar de automerken en modellen, die het meest gestolen worden in Nederland, dan staan de Volkswagen Golf en Polo bovenaan. Jaarlijks wordt er een lijst opgesteld met automerken die het meest gestolen zijn en waarmee je dus de grootste kans loopt dat deze wordt gestolen.

Waarschijnlijkheid tot diefstal

Slechts in de eerste zes maanden van 2019 werden ruim 3.500 auto’s gestolen. Vooral nieuwere modellen zijn populair onder autodieven. Om vast te stellen of jouw auto ook tot de risicogroep behoort, is het verstandig om de cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit te bekijken. Alhoewel het aantal auto’s dat gestolen is, aanzienlijk is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, kan jouw auto nog steeds doelwit worden. Auto’s met een leeftijd tot ongeveer drie jaar worden over het algemeen het vaakst gestolen. Hoe jonger je auto is, des te waarschijnlijker is een poging tot diefstal.

Automerken met het grootste diefstalrisico

De populariteit van modellen als de Audi A1 en de Fiat 500 wordt ook onder dieven opgemerkt. Deze modellen worden dan ook in toenemende mate gestolen. Ook de Volkswagen Polo of Volkswagen Golf zijn populair onder dieven. Als je naar merk en model kijkt, dan valt op dat eigenaren met een BMW-5 serie de grootste kans hebben om hun auto kwijt te raken. Op de risicolijst wat betreft merken staat Land Rover hoog op de lijst, evenals Audi, Lexus, Volkswagen en BMW. Als je een auto van één van deze merken bezit, dan is de kans dat je auto gestolen wordt, dus aanzienlijker groter. Zeker iets om in gedachten te houden als je een nieuwe auto aanschaft.

auto gestolen

De minder populaire automerken onder dieven

Andere merken en modellen worden minder vaak gestolen. Eigenaren van een Honda, Suzuki of Hyundai blijken vrijwel nooit de dupe van diefstal te worden. Mogelijk komt dit door de mate van beveiliging of door de lagere populariteit onder kopers. Als je een auto aanschaft van één van deze merken, loop je dus een minder groot risico dat je auto gestolen wordt. Ook als je over een ouder model beschikt, is de kans dat je auto gestolen wordt kleiner.

Toename van teruggevonden auto’s

Er lijkt sprake te zijn van een toenemende professionalisering onder autodieven, waarbij steeds meer jonge auto’s worden gestolen. Preventie tegen diefstal of juist een intensievere samenwerking tijdens het opsporingsproces is nodig om een verdere toename te voorkomen. Feit is wel dat het aantal gestolen auto’s dat op dag één na de vermissing wordt teruggevonden, stijgt. Dit komt onder meer door een versnelde aangifteprocedure. Toch worden juist de modellen die het meest gestolen worden, minder vaak opgespoord.

(Sloop)auto verkopen?