Hoeveel is een sloopauto waard?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je in het bezit van een oude auto die je niet meer verkocht krijgt via de welbekende online marktplaatsen? Komt jouw auto niet door de APK-keuring en is het herstellen ervan duurder dan het kopen van een vergelijkbare goede auto met APK? Is jouw auto total loss en is repareren niet meer rendabel? In al deze gevallen spreken we over een sloopauto. Wil je zo snel mogelijk van jouw sloopauto af? Dan vraag je je vast af hoeveel een sloopauto waard is.

Wat is een sloopauto?

Een sloopauto is een auto die rijp is voor de sloop. Dat kan meerdere oorzaken hebben: een auto kan waardeloos en niet meer verhandelbaar zijn, een auto kan total loss zijn en het kan zijn dat jouw auto niet meer door de APK komt en dat herstellen niet meer rendabel is. Soms wordt een sloopauto ook wel een autowrak genoemd, maar dat is niet helemaal terecht. Een sloopauto hoeft namelijk niet kapot en geen wrak te zijn. Meer informatie over wat een sloopauto precies is, vind je hier.

sloopauto op trailer

Hoeveel is een sloopauto waard?

Tegenwoordig varieert de waarde van een sloopauto meestal van enkele tientallen tot enkele honderden euro's. In de meeste gevallen dien je uit te gaan van een vergoeding van 100 tot 250 euro, maar er zijn natuurlijk uitzondering. Een volledig uitgebrande auto is bijvoorbeeld meestal niets waard, terwijl een relatief nieuwe sloopauto soms wel meer dan 1.000 euro op kan brengen.

Benieuwd naar wat jouw sloopauto waard is? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Uitzonderingen

Er gelden een hoop uitzonderingen op de gemiddelde prijs van een sloopauto. We hebben er een aantal op een rij gezet:

  • Zeldzame oude auto's: bezit je een zeldzame oude auto die wordt bestempeld als oldtimer of klassieker? Dan kan de waarde flink hoger zijn dan gemiddeld. Uiteraard is de waarde afhankelijk van de staat waarin het voertuig verkeert, maar ook van het merk, het type of model en de kilometerstand. De prijs kan oplopen tot soms wel duizenden euro's als het een zeer zeldzaam exemplaar betreft.
  • Jonge sloopauto's: bezit je een jonge sloopauto waarmee je flinke schade hebt gereden? Bijvoorbeeld een auto van 10 jaar oud of nieuwer? Dan ligt de waarde over het algemeen wat hoger dan gemiddeld. Dat komt omdat de waarde van de bruikbare onderdelen hoger is voor jonge auto's dan voor oudere auto's. Van oudere auto's is vaak meer aanbod verkrijgbaar en bovendien neemt de vraag ernaar in de loop der jaren af. Voor nieuwere auto's geldt dat het tweedehands auto onderdelen aanbod kleiner is en dat er meer vraag is. De waarde is daarom vaak hoger.
  • Afgebrande of uitgebrande auto's: is jouw auto in de brand gevlogen? Dan is je sloopauto meestal niet veel meer waard. Omdat verbrand ijzer niet gerecycled kan worden, is de waarde van uitgebrande sloopauto's meestal nihil.
  • Auto's met waterschade: Voor auto's met waterschade geldt net als voor verbrandde auto's dat de waarde lager is dan gemiddeld. Meestal ontvang je nog wel een vergoeding, want het ijzer kan gerecycled worden. Echter, dat geldt dan weer niet voor de onderdelen. Omdat het water de onderdelen heeft aangetast, leveren ze meestal niets meer op.

Hoe wordt de waarde van een sloopauto bepaald?

De waarde van een sloopauto is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de staat waarin het voertuig verkeert, de dagprijs van ijzer, de waarde en verhandelbaarheid van de losse onderdelen van het voertuig en marktwerking.

Wil je daar meer over weten? Je vindt in dit artikel meer informatie over factoren die de waarde van een sloopauto beïnvloeden.

Hoe ontvang ik de beste vergoeding?

Wil je de beste prijs ontvangen voor jouw sloopauto? Dan loont het om naar meerdere autosloperijen in de buurt te bellen en hun biedingen te vergelijken. Op die manier krijg je een goed beeld van wat de realistische en marktconforme prijs van jouw sloopvoertuig is.

Gratis laten ophalen of zelf liever zelf brengen

Wil jij dat jouw sloopauto gratis wordt opgehaald op een locatie naar keuze of vind je het geen probleem om de auto zelf weg te brengen? Neem deze factor mee in je vergelijking. Hoewel het soms loont om de auto zelf weg te brengen, brengt dat ook tijd en kosten met zich mee. Kies je voor ophalen? Dan is het verstandig om goed af te spreken wanneer de auto wordt opgehaald. Vaak wordt vergeten dat een stilstaande auto ook geld kost. Immers betaal je autoverzekeringspremie en wegenbelasting. Het kan je zo tientallen euro's kosten als je sloopauto een week later pas wordt opgehaald.

Sloopwagen op oprijwagen

(Sloop)auto verkopen?