Autowrak verkopen, hoe werkt dat?

27/07/2021   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Is je auto volledig uitgebrand, ben je betrokken geraakt bij een ongeval en is je auto écht total loss of staat er in je schuur al jaren een auto die door verroesting uit elkaar valt? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een manier om van dit zogenaamde autowrak af te komen. Omdat een auto die in een dergelijke staat verkeert niet altijd meer rijbaar is, is het misschien wel wenselijk dat deze bij jou op locatie wordt opgehaald. Immers, de meeste mensen beschikken niet over een aanhanger of oprijwagen om het wrak zelf weg te brengen naar sloperij. Een veelgestelde vraag is of het ophalen van een autowrak kosteloos is en zo ja: of er een vergoeding tegenover staat? In dit artikel zetten wij een aantal zaken op een rij.

Wat is een autowrak?

Waarschijnlijk denk je bij het horen van het woord autowrak aan auto die in verre staat van onbinding verkeert, zoals je ze weleens in films ziet, of aan de vergelijkbare term sloopauto. Wij kunnen ons in die gedachte vinden. Toch is het leuk om te weten dat er door het Europees parlement een definitie is geformuleerd. Een autowrak is 'voertuig dat een afvalstof is in de zin van artikel 1, onder a, van richtlijn nr. 75/442/EEG van de Raad van Europese Gemeenschappen van 15 juli 1975 betreffende afvalstoffen (PbEG L 194)'. Het begrip autowrak heeft in het kader van het Besluit beheer autowrakken (vooralsnog) uitsluitend betrekking op wrakken van personenauto's, lichte bedrijfsauto's (tot 3500 kg) en vierwielige brommers (bron: Kenniscentrum Circulaire Economie).

Autowrak verkopen

Een autowrak verkopen, hoe werkt dat?

Een auto kan omwille van verschillende redenen een autowrak zijn. In vrijwel alle gevallen is het mogelijk om zo'n wrak kosteloos op te laten halen op een locatie naar keuze. Het ingang zetten van het ophalen is simpeler dan je misschien denkt: via het internet kun je gemakkelijk op zoek naar een autosloperij in de buurt. Bovendien zijn er verschillende bedrijven met een zogenaamde sloopauto ophaalservice die jouw auto graag kosteloos ophalen.

Krijg je een vergoeding?

De vergoeding die je voor een autowrak ontvangt, is afhankelijk van de staat waarin deze verkeert en een aantal andere factoren. Aan een auto die (groten)deels gedemonteerd is, kan een autosloperij niks verdienen. Dikke kans dat je geen vergoeding krijgt. Hetzelfde geldt voor auto's die totaal verwoest zijn door bijvoorbeeld brand of water. Verkeert jouw auto in iets betere staat en zijn er onderdelen van waarde aanwezig? Dan krijg misschien wel een leuke vergoeding die kan varieren van enkele tientjes tot een paar honderd euro. In zeldzame gevallen, dat geldt vooral voor zeldzame en erg gewilde auto's, loopt de vergoeding zelfs op tot meer dan duizend euro.