Auto met brandschade of uitgebrande auto verkopen aan de sloop, kan dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Is jouw auto na een ongeval in de brand gevlogen of door vandalisten in de brand gestoken en daardoor gedeeltelijk verbrand of zelfs volledig uitgebrand? Dan vraag je je misschien af wat je ermee aan moet. We leggen uit of je een auto met brandschade naar de sloop kunt brengen en of dat je er een vergoeding voor krijgt.

Auto met brandschade of uitgebrande auto verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Een auto met brandschade naar de sloop, kan dat?

Ja, je kunt een auto met brandschade, gedeeltelijk verbrand of volledig uitgebrand, zelf naar de sloop brengen of laten ophalen. Een autosloperij zal de auto overschrijven en jou een vrijwaringsbewijs geven, zodat jij niet langer de eigenaar bent van het voertuig.

Is het laten ophalen gratis?

Is sommige gevallen kan een auto met brandschade gratis worden opgehaald. Dat hangt af van de ernst van de brandschade:

  • Is de auto slechts gedeetelijk verbrand? Dan heeft de auto waarschijnlijk nog restwaarde. Als die restwaarde hoog genoeg is, is gratis ophalen voor een autosloperij rendabel. De kosten die de autosloperij maakt om de auto op te halen, worden verdisconteerd met een eventuele vergoeding.
  • Is de auto volledig uitgebrand? Dan heeft de auto meestal geen restwaarde meer. In zo'n geval is ophalen niet altijd gratis, omdat een autosloperij kosten moet maken om de auto op te halen.

Levert een verbrande of uitgebrande auto nog geld op?

De hoogte van de vergoeding voor een auto met brandschade is in het beginsel afhankelijk van de staat waarin deze verkeert:

  • Is de auto slechts gedeeltelijk verbrand? Dan heeft de auto misschien nog restwaarde. De hoogte van de restwaarde is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort auto, het bouwjaar en de nog bruikbare onderdelen die kunnen worden gedemonteerd. Meestal geldt: hoe beter de staat, hoe hoger de vergoeding.
  • Is de auto volledig uitgebrand? Dan ontvang je soms helemaal geen vergoeding. Dat komt omdat een verbrande auto nauwelijks restwaarde heeft en het de autosloperij wel tijd (en daardoor geld) kost om de auto te slopen.

Waarom levert een verbrande auto meestal niet veel geld op?

Auto's branden vaak volledig uit. Alleen als de brandweer er snel bij is, dan blijft de schade soms beperkt. Echter, zelfs als de brandweer er snel bij is, is er vaak sprake van waterschade door het bluswater. In beide gevallen is de kans groot dat de waardevolle onderdelen niet hergebruikt kunnen worden. De restwaarde is dan laag.

auto brandschade waterschade brandweer

(Sloop)auto verkopen?