Een leaseauto (tussentijds) verkopen, mag dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het aanschaffen van een (nieuwe) auto is een dure aangelegenheid. Niet iedereen die een auto aanschaft, heeft voldoende geld om de auto in één keer af te betalen. Om die reden zijn er allerlei alternatieve constructies bedacht, waaronder lease. Lease jij een auto, maar wil je de auto eigenlijk (tijdens de contractduur) verkopen? Wij leggen je uit of je een leaseauto (tussentijds) mag verkopen.

(Voormalig) leaseauto verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Wat is lease?

Lease is een vorm van krediet. Een kredietverstrekker, de lessor, koopt een goed en stelt het goed gedurende een overeengekomen periode, tegen een vaste, vooraf afgesproken vergoeding, beschikbaar aan een kredietnemer, de lessee.

Verschillende varianten van lease

Er zijn verschillende leasevarianten, waaronder operational lease en financial lease.

Leaseautos

Mag je een leaseauto verkopen?

Dat is afhankelijk van de leasevariant die voor jou van toepassing is.

  • Maak jij gebruik van operational lease, waar ook private lease en shortlease een variant van zijn? Dan is de auto niet van jou. Je 'huurt' de auto voor een bepaalde periode, betaalt daarvoor een vaste vergoeding en brengt deze aan het einde van die periode weer terug naar de leasemaatschappij. Je kunt de auto dus ook niet verkopen. Wil je tussentijds van het leasecontract af? In sommige gevallen is dat mogelijk. Neem dan contact op met de leasemaatschappij om de mogelijkheden te bespreken.
  • Maak jij gebruik van financial lease? Dan is verkopen soms wel mogelijk. Financial lease wordt ook wel huurkoop genoemd. Een leasemaatschappij financiert jouw auto voor en jij betaalt deze in een bepaalde periode af. Aan het einde van de looptijd van het contract ben jij de eigenaar van het voertuig. Wil je de auto na afloop van het contract verkopen? Dan is dat uiteraard geen probleem, immers heb je de auto dan al volledig afbetaald en ben je volledig eigenaar. Wil je de auto tussentijds verkopen? Neem dan contact op met de leasemaatschappij. Soms is het mogelijk om de auto tussentijds te verkopen, mits je de restschuld (soms met een boete) eerst afbetaald.

Een gelease auto laten slopen

Voor het laten slopen van een leaseauto gelden dezelfde regels als voor het verkopen van een leaseauto. Als jij gebruik maakt van operational lease, dan is dat niet mogelijk. Je bent en wordt namelijk nooit eigenaar van het voertuig. Maak je gebruik van financial lease? Neem dan contact op met de leasemaatschappij om de mogelijkheden te bespreken.

(Sloop)auto verkopen?