Buitenlandse auto naar de Nederlandse sloop brengen, kan dat?

05/12/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je in het bezit van een oude of zelfs kapotte (sloop)auto met een buitenlands - een niet-Nederlands - kenteken en wil je die het liefste in Nederland naar de autosloperij brengen? In dit artikel leggen we aan je uit of dat mogelijk is.

Kun je een buitenlandse auto naar de Nederlandse sloop brengen?

Ja, je kunt een niet-Nederlandse auto, een auto met een buitenlands kenteken, naar de Nederlandse autosloperij brengen. Het maakt niet uit of het om een Belgische, Poolse of Duitse auto gaat. In tegenstelling tot bij de sloop van een auto met Nederlands kenteken, kan er alleen geen vrijwaringsbewijs worden uitgegeven. In het buitenland zit de regelgeving anders in elkaar. Je kunt wel om een sloopverklaring vragen, waarmee je aan kunt tonen dat jouw auto is gesloopt door een Nederlandse autosloperij.

Let op: het is belangrijk om vooraf te controleren of het is toegestaan om jouw buitenlandse auto door een Nederlandse autosloperij te laten slapen.

Buitenlands kenteken

Hoe werkt het?

Het aanbieden van een auto met buitenlands kenteken werkt in het beginsel hetzelfde als het aanbieden van een Nederlandse auto. Ga op zoek naar een autosloperij in de buurt en neem telefonisch of via internet contact op. Aan de medewerker kun je, meestal ook in het Engels, uitleggen om wat voor auto het gaat en wat eraan de auto mankeert. Soms kun je onderhandelen over de vergoeding en in veel gevallen behoort het gratis laten ophalen van de sloopauto tot de mogelijkheden.

Eén belangrijk verschil is dat men voertuiggegevens van een Nederlandse auto gemakkelijk kan ophalen door een kentekencheck te doen. Voor buitenlandse auto's is het doen van zo'n check meestal niet mogelijk. De medewerker zal daarom misschien wat meer vragen stellen en wellicht om foto's vragen.

Hoeveel is een buitenlandse sloopauto waard?

Helaas is deze vraag niet eenduidig te beantwoorden. Meestal varieert de waarde van enkele tientjes tot een paar honderd euro.

Voor echte sloopauto's is de waarde afhankelijk van verschillende factoren, zoals de staat waarin het voertuig verkeert, het merk, het model, de bruikbare auto onderdelen en het gewicht.

Gaat het om een tweedehands auto die, eventueel na reparatie, eigenlijk nog op de tweedehands automarkt kan worden verkocht? Dan is de vergoeding meestal lager dan de vergoeding voor Nederlandse tweedehands auto's. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk, of zelfs onmogelijk, om de auto weer te verkopen. Zeker als er een sloopverklaring moet worden afgegeven, is het niet toegestaan om de auto weer terug op de markt te brengen.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.