Oude of kapotte (auto-)accu vervangen en inleveren, hoe werkt dat?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Of het nu gaat om conventionele brandstofauto, zoals een auto die op benzine of diesel rijdt, of om elektrische auto, de accu is een erg belangrijk onderdeel van iedere auto. Is de accu van jouw auto kapot? Dan kun je de auto waarschijnlijk niet meer starten. In dit artikel leggen we uit wat een accu is, waarvoor deze dient, wat je moet doen als jouw auto-accu kapot is en waar je je oude accu (gratis) kunt inleveren en of dat je een vergoeding ontvangt.

Wat is een accu?

Een accu is een apparaat voor energieopslag. De term is afkomstig van de Engelse term accumulator, dat letterlijk zoiets betekent als 'iets dat verzamelt'.

Waarvoor dient een accu in een auto?

De accu levert energie aan jouw auto:

  • In conventionele auto's, die rijden op bijvoorbeeld benzine of diesel, levert de accu stroom aan de startmotor, waardoor jij jouw auto kunt starten. Als de auto motor in werking is getreden, treedt de dynamo in werking. De dynamo zorgt er op zijn beurt voor dat accu wordt bijgeladen. Draait jouw motor niet en levert de dynamo niet genoeg stroom? Dan levert de accu ook stroom aan elektrische onderdelen van de auto. 
  • In elektrische auto's levert de (veel grotere) accu ook stroom aan de elektromotoren, waardoor je volledig elektrisch kunt rijden.

Wat doe je als je auto-accu kapot is?

Als de accu van jouw kapot is, dien je hem te (laten) vervangen. Dit karweitje kun je natuurlijk uitbesteden aan een monteur, maar kun - als het gaat om een conventionele auto - vaak ook zelf uitvoeren. Op het internet is veel informatie te vinden over het zelf vervangen van een auto-accu. Type in Google het merk, model en bouwjaar van jouw auto in combinatie met de zoekterm 'accu vervangen' in en er verschijnen allerlei informatieve artikelen en Youtube filmpjes.

accu onder motorkap met monteur

Waar kun je een oude of kapotte accu (gratis) inleveren?

Batterijen en accu's bevatten schadelijke stoffen die gezondheidsschade kunnen veroorzaken en de natuur kunnen aantasten. Je mag ze daarom niet zomaar in de container gooien. Gelukkig nemen vrijwel alle autosloperijen auto-accu's gratis in en je kunt de accu ook gratis inleveren bij een milieustraat. Meer informatie daarover vind je hier.

De prijs van oude accu's: levert een oude of kapotte accu geld op?

Sommige autosloperijen betalen een kleine vergoeding van rond de 5 á 10 euro (gebaseerd op een prijs per kilo) voor een kapotte of oude auto-accu, omdat ze geld kunnen verdienen aan het recyclen ervan. Soms krijg je deze vergoeding contant uitbetaalt en soms krijg je korting als je bij hen een andere tweedehands accu aanschaft. Ben je van plan om jouw accu te vervangen wil je toch al een andere tweedehands accu aanschaffen bij de autosloperij? Dan kan het lonen om de vergoeding die je ontvangt bij autosloperijen in jouw buurt te vergelijken.

Accu verwijderen voordat je een sloopauto verkoopt, loont dat?

Zo nu en dan krijgen wij de vraag of het loont om zelf de accu uit een sloopauto te halen, voordat je hem verkoopt. Hoewel dit kan lonen op het moment dat je toevallig net een accu nodig had, brengen de meeste autosloperijen dit wel in mindering op de vergoeding die ze betalen voor je sloopauto. Het beïnvloed immers de (rest)waarde van de sloopauto. Ben je van plan om zelf de accu te verwijderen? Overleg dit dan met de medewerker van de autosloperij om te bepalen of het loont.

(Sloop)auto verkopen?