Gefinancierde auto verkopen (aan de sloop), kan dat?

02/06/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Als jouw auto is gefinancierd, betaalde je je auto met geld dat niet van jou is. Je gaat dus eigenlijk een lening aan en die moeten worden afbetaald. Toch kan het gebeuren dat je je auto eerder wilt verkopen of naar de sloop wilt brengen, voordat je de lening volledig hebt afbetaald. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Je hebt immers nog een restschuld openstaan. Je kunt een auto die is gefinancierd niet zomaar verkopen of laten slopen, want je hebt de autopapieren niet zelf in bezit. Daarom is het goed om te weten hoe het werkt. Het merendeel van de Nederlanders koopt namelijk een auto met financiering.

Gefinancierde auto verkopen

Eigendomsbewijs blijft bij de financierder

Als je een lening afsluit om je auto te bekostigen, bewaart de bank of het financieringsbedrijf het overschrijvingsbewijs voor je. Ook de tenaamstellingscodes worden meestal door hen achtergehouden. Dit gebeurt omdat de bank met het afsluiten van een lening risico loopt. Stel je voor dat je deze documenten zelf in bezit zou hebben. Dan kun je de auto zomaar verkopen, terwijl je lening nog steeds loopt. Dit wil de bank of het financieringsbedrijf natuurlijk voorkomen. Vandaar dat zij de eigendomsbewijzen van de auto bewaren, totdat deze helemaal is afbetaald. Pas daarna kun je er zelf over beschikken en bepaal je zelf wanneer je de auto verkoopt.

Inleveren bij de sloperij

Wil jij je gefinancierde auto met restschuld aanbieden bij de sloop? Meestal betaalt de sloper de vergoeding voor je auto rechtstreeks aan je bank of aan het financieringsbedrijf. Zo hoef jij niet eerst je openstaande schuld af te lossen om het overschrijvingsbewijs en de tenaamstellingscodes te ontvangen. Is de vergoeding te laag om de schuld volledig af te betalen? Dan zal je met de financierder eerst een oplossing moeten zoeken. Brengt je tweedehands auto juist meer op dan het bedrag dat nog openstaat bij de bank? Dan krijg je dat na vrijwaring van de auto op je rekening gestort.