Geschorste auto verkopen, mag dat?

20/02/2023   |   20/02/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wie zijn auto gedurende een wat langere periode niet gaat gebruiken, kan ervoor kiezen om zijn of haar auto te schorsen. Als een auto geschorst is, hoeft er namelijk geen wegenbelasting te worden betaald en is ook een autoverzekering niet nodig. Maar wat als je een geschorste auto wilt verkopen? We leggen het aan je uit.

Snel je geschorste auto verkopen en gratis laten ophalen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Wat is schorsen?

In Nederland moet iedere auto-eigenaar voldoen aan bepaalde verplichtingen. Je betaalt wegenbelasting, je auto dient verzekerd te zijn en daarvoor betaal je autoverzekeringspremie en je auto moet op tijd worden gekeurd. Ben jij van plan om jouw auto gedurende een langere tijd niet te gebruiken? Dan kun je ervoor kiezen om jouw voertuig voor 1, 2 of 3 jaar te schorsen. Je hoeft dan niet aan de eerdergenoemde verplichtingen te voldoen. Meer informatie over het schorsen van een voertuig vind je op de website van de RDW.

Waarom zou je een auto schorsen en waarom juist niet?

Als een auto geschorst is, hoef je niet aan de eerdergenoemde verplichtingen te voldoen. Dat scheelt geld. Echter, er is ook een belangrijk nadeel: als een auto geschorst is, mag deze niet op de openbare weg staan of rijden. Je hebt dus een eigen parkeerplaats of stalling nodig.

geschorste auto in garagebox

Een geschorste auto verkopen, mag dat?

Ja, je mag en kan een auto die is geschorst gewoon verkopen.

Schorsing vervalt bij overschrijving

Het is wel belangrijk om te weten dat een schorsing vervalt op het moment dat een auto wordt overgeschreven. Wil de nieuwe eigenaar dat de auto geschorst blijft, dan dient hij of zij de auto opnieuw te schorsen.

Is een geschorste auto minder waard dan een niet-geschorste auto?

Omdat de meeste geschorste auto's vaak al wat langer stil staan, leveren ze meestal minder op dan niet-geschorste auto's. Toch is een geschorste auto in principe niet minder waard dan een niet-geschorste auto als de staat vergelijkbaar is. Verkeert jouw auto gewoon in goede staat? Vertel dat dan duidelijk aan de potentiële koper. Hij of zij kan namelijk onterecht het gevoel krijgen dat de auto in een wat mindere staat verkeert.

Een auto schorsen of verkopen, wat is het beste?

Dat verschilt per situatie. Omdat we deze vraag vaker hebben gekregen, hebben we daar een uitgebreid artikel over geschreven. Dat artikel kun je hier lezen.

(Sloop)auto verkopen?