Bij welke kilometerstand kun je het beste je auto verkopen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Eerder schreven we al een artikel over in welk seizoen je het beste je auto kunt verkopen, maar ons wordt ook vaak gevraagd bij welke kilometerstand je een auto het beste kunt verkopen. Om maar met de deur in huis te vallen: er is geen 'beste' kilometerstand om te verkopen. Toch is de ene kilometerstand waarschijnlijk wel beter dan de andere. We leggen uit hoe het werkt.

Psychologie

Psychologische prijzen zijn je ongetwijfeld bekend. Pak een willekeurige webshop erbij en je zult zien dat prijzen in veel gevallen niet rond zijn - zoals 30 euro rond -, maar eindigen op ,95 of ,99 - zoals 29,99 euro -. Manoj Thomas en Vicki Morwitz (2005) deden hier onderzoek naar en concludeerden dat we als we het eerste cijfer bewust zien, we dat cijfer gebruiken om de rest van de prijs te interpreteren. De cijfers aan de rechterkant doen er dus minder toe. Omdat het eerste cijfer lager is in het geval van 29,99 ten opzichte van 30, wordt de prijs als lager ervaren, wat een positief effect op de verkoopkans oplevert.

Werkt dat ook zo bij kilometerstanden?

Ben jij van plan om jouw auto in de nabije toekomst te verkopen en wil je daar een goede kilometerstand voor uitkiezen? Dan kan het lonen om het bovengenoemde psychologische trucje in acht te nemen. Hoewel het effect van de hoogte van een kilometerstand op de verkoopkans niet wetenschappelijk onderzocht is, oogt een kilometerstand van 199.830 kilometer voor veel mensen waarschijnlijk net iets 'beter' dan een auto met 200.323 kilometer, terwijl het in werkelijkheid - zeker relatief gezien - helemaal niet zoveel scheelt.

Een tweede reden is het feit dat je op veel (auto)marktplaatsen de kilometerstand kunt filteren aan de hand van vooringegeven kilometerstanden. Vaak is zo'n filter opgebouwd in ranges van 10.000 of 25.000 kilometer en zoeken mensen naar een maximale kilometerstand. Wil je dat jouw auto in meer zoekopdrachten naar voren komt, dan loont het om net onder een bepaalde kilometerstand te blijven.

Hoe neemt men de kilometerstand mee in de zoektocht naar een auto?

Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar wij merken vaak op dat mensen vooral naar de 50.000 of 100.000 tallen kijken. Ze richten zich bij een aankoop op auto's met een kilometerstand van onder de 50.000, 100.000, 150.000, 200.000 of 250.000 kilometer. Het kan daarom lonen om onder een van die eikpunten te blijven.

Wat vindt men een hoge kilometerstand?

Eerder schreven we al een artikel over wat een hoge kilometerstand is. Hoewel een hoge kilometerstand relatief is en eigenlijk niets zegt over de staat waarin de auto verkeert, merken wij vaak op dat de meeste mensen een kilometerstand van meer dan 200.000 als hoog ervaren.

kilometerstand

(Sloop)auto verkopen?