Zelf je auto demonteren en losse onderdelen verkopen, loont dat?

05/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Steeds vaker krijgen wij de vraag of het loont om zelf auto onderdelen te demonteren en te verkopen, voordat het restant van de sloopauto wordt aangeboden bij de autosloperij. Dat is immers toegestaan. Als we vroeger die vraag kregen, ging het meestal om accu's en radio's, maar tegenwoordig worden ook banden, velgen en katalysatoren al van tevoren gedemonteerd.

Is het verstandig om zelf auto onderdelen te demonteren of niet? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rij.

De waarde van een sloopauto, hoe wordt die bepaald?

Om te bepalen of het loont om (specifieke) auto onderdelen zelf te demonteren, is het allereerst van belang om inzichtelijk te maken hoe de waarde van een sloopauto wordt bepaald. De waarde van een sloopauto is afhankelijk van verschillende factoren. Enerzijds gaat het om de auto an sich: het merk, het model, de bruikbare onderdelen, het bouwjaar, de kilometerstand en de staat waarin het voertuig verkeert. Anderzijds gaat het om de marktomstandigheden: de waarde van oud ijzer en de vraag en het aanbod op de markt.

De waarde van een sloopauto is in de basis gelijk aan de totale waarde die de autosloperij met een sloopauto kan realiseren minus de kosten die hij moet maken om die waarde te realiseren en een risico-/winstopslag. Omdat de vergoedingen per autosloperij verschillen, loont het om meerdere autosloperijen in de buurt te bellen.

Demonteer jij onderdelen zelf voordat jij jouw sloopauto aanbiedt bij de autosloperij? Dan gaat de totale waarde van de sloopauto omlaag en ontvang je waarschijnlijk een lagere vergoeding voor jouw sloopauto. Zeker als het om waardevolle onderdelen als de katalysator gaat.

De waarde van losse auto onderdelen

De waarde van losse auto onderdelen is, net als de waarde van een sloopauto, afhankelijk van veel factoren. Ook hier hebben we enerzijds te maken met het merk, de leeftijd en de staat en anderzijds met de vraag en het aanbod op de markt. Wil je weten hoeveel een specifiek onderdeel waard is? Kijk dan eens rond op online marktplaatsen. Het is dan wel belangrijk om te beseffen dat je online vooral vraagprijzen tegenkomt. De uiteindelijk verkoopprijs is meestal lager.

gedemonteerde auto

Loont het om zelf losse auto onderdelen te verkopen?

Theoretisch gezien is de waarde van alle losse onderdelen van jouw auto waarschijnlijk (veel) hoger dan de vergoeding die je bij een autosloperij krijgt. Echter, het demonteren én verkopen van auto onderdelen is een tijdrovende klus, waarvoor je het juiste gereedschap nodig hebt. Bovendien liggen gebruikte auto onderdelen soms jaren op de plank, dus je hebt ook opslag nodig. Ten slotte ben jij, als particuliere verkoper, meestal niet in staat om dezelfde verkoopprijzen te realiseren als de autosloperij. Immers heb je geen afzetkanaal en kun je (meestal) geen garantie geven. Consumenten hebben over het algemeen sowieso minder vertrouwen in het kopen bij een particulier dan in het kopen bij een erkend bedrijf.

Voordelen van onderdelen zelf demonteren en verkopen

  • De maximaal te realiseren opbrengst is vrijwel altijd hoger dan de vergoeding die je van een autosloperij ontvangt.

Nadelen van onderdelen zelf demonteren en verkopen

  • Het demonteren van onderdelen is een tijdrovende klus.
  • Je hebt het juiste gereedschap nodig.
  • Omdat je als particuliere verkoper (meestal) geen garantie kan geven en geen afzetkanaal hebt, ben je waarschijnlijk niet om staat om dezelfde verkoopprijzen te realiseren als erkende bedrijven.
  • Je hebt opslagruimte nodig voor de gedemonteerde onderdelen.
  • De restwaarde van je sloopauto wordt lager als je zelf bepaalde onderdelen hebt gedemonteerd.

Conclusie

Als je handig bent en je tijd echt geen rol speelt of waarde vertegenwoordigt, dan loont het misschien om zelf een aantal auto onderdelen te demonteren en te verkopen, voordat je de auto aanbiedt bij de autosloperij. Echter, omdat die situatie voor de meeste mensen niet opgaat, zijn wij van mening dat het voor de gemiddelde Nederlander niet loont om zijn sloopauto (gedeeltelijk) zelf te demonteren.

(Sloop)auto verkopen?