Hoe vaak moet je je banden vervangen?

03/02/2020   |   27/06/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Om de zoveel tijd is het nodig om je banden te (laten) controleren en, indien deze niet meer aan de wettelijke vereisten* voldoen, om ze te (laten) vervangen. Autobanden bieden slechts voor een bepaalde duur voldoende rijveiligheid en het is daarom belangrijk om je auto tijdig te voorzien van nieuwe exemplaren. Uiteraard wil je voor nieuwe kwaliteitsbanden niet te veel betalen. Na hoeveel kilometer moeten autobanden worden vervangen en maakt het uit of je voor A of B-merken kiest?

* De Nederlandse wet schrijft voor dat de profieldiepte van banden over het gehele loopvlak minimaal 1,6 milimeter moet zijn. Echter, het advies voor vervangen geldt al vanaf 2 milimeter (voor winterbanden is dat meestal 4 milimeter).

Waarom is het tijdig vervangen van autobanden belangrijk?

Omwille van verkeersveiligheidsredenen is het belangrijk en noodzakelijk dat autobanden met een juiste regelmaat worden vervangen. Een oude band kan sneller lek raken of je kunt een klapband oplopen. Dit kan leiden tot onveilige verkeerssituaties, waarbij je zelfs de controle over het stuur kunt verliezen en in een ernstig ongeluk terecht kunt komen. Ook verslechterd je wegligging door een verminderd profiel, waardoor je minder grip hebt over de koers van je auto; zeker bij aquaplanning gedurende regenachtig weer of wintervorst. Het rijden kan daardoor oncomfortabel aanvoelen en moeilijker zijn. Genoeg redenen dus om op tijd nieuwe banden te kopen. Om die reden worden de banden dan ook gecontroleerd tijdens een APK keuring.

Hoe lang gaan autobanden mee?

Afhankelijk van de kwaliteit van de banden en je rijstijl kun je met een set autobanden ongeveer 30.000 tot 100.000 km afleggen. Meestal is het na zo'n 40.000 - 50.000 kilometer (aangedreven as) of 60.000 - 80.000 km (niet-aangedreven as) tijd om de autobanden te controleren. Deze afgelegde afstanden zijn gebruikelijk bij rijden op gangbaar wegdek. Onder andere omstandigheden zal je misschien eerder nieuwe autobanden moeten aanschaffen.

autobanden vervangen

Factoren die de levensduur van autobanden beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levenduur van autobanden beïnvloeden. Een daarvan is het rijgedrag. Als een bestuurder snel en wild optrekt vanuit stilstand, geeft dit veel stress op de banden, evenals slippen en hard remmen. De slijtage van de banden gaat dan een stuk sneller. Ook als je hogere snelheden rijdt met de auto zal het eerder nodig zijn om de banden te vervangen. Rij je met een lage bandenspanning? Ook dan slijten de banden harden, omdat er sprake is van een verminderde wegligging. Er is minder grip op het wegdek en je verbruikt meer brandstof, omdat de auto harder moet werken.

A- of B-merken autobanden

Wie nieuwe banden gaat aanschaffen, kan kiezen tussen A en B-merken. Onder de A-merken vallen onder andere Michelin, Pirelli en Continental. Deze fabrikanten beloven meer veiligheid, duurzaamheid en comfort, waardoor je minder brandstof nodig zal hebben. De autobanden van B-merken zijn doorgaans gevoeliger voor slijtage, maar wel een stuk goedkoper. Over het algemeen heb je dus iets meer zekerheid en een langere levensduur als je voor de betere kwaliteit kiest. Echter, de autobanden van B-merken voldoen ook aan alle wettelijke eisen. Als je over een kleiner budget beschikt, zijn B-merk banden dus ook een prima optie.

Tweedehands banden

Een andere manier om te besparen is gebruik maken van tweedehands autobanden. Deze banden zijn afkomstig van sloopauto's en schadeauto's of die zijn ingeleverd door hen die ervan af wilden. Tijdens het recyclingsproces is gebleken dat er voldoende profiel aanwezig is en dat de banden opnieuw kunnen worden verkocht. De prijs van tweedehands banden ligt over het algemeen een stuk lager. Daardoor hoef je minder te investeren in een "nieuwe" set banden. Houd er wel rekening mee, dat de banden mogelijk weer sneller aan vervanging toe zijn, omdat er al mee gereden is.