Direct je auto verkopen en gratis laten ophalen?

06-40719624 Bel mij op

✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Hoe vaak moet je je banden vervangen?

03/02/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Om de zoveel tijd is het noodzakelijk om je banden te (laten) controleren en indien nodig te (laten) vervangen. Autobanden bieden slechts voor een bepaalde duur voldoende rijveiligheid en het is daarom belangrijk om je auto tijdig te voorzien van nieuwe exemplaren. Uiteraard wil je voor nieuwe kwaliteitsbanden niet onnodig veel betalen. Gelukkig zijn hier tal van methoden voor om betaalbaar aan nieuwe banden te komen. Maar na hoeveel kilometer moeten autobanden worden vervangen en maakt het nog uit of je dan voor A of B-merken kiest?

Waarom nieuwe banden?

Voor verkeersveiligheidsredenen is het belangrijk en noodzakelijk dat autobanden met juiste regelmaat worden vervangen. Een oude band kan sneller lek raken of je kunt een klapband oplopen. Dit kan leiden tot onveilige verkeerssituaties, waarbij je zelfs de controle over het stuur kunt verliezen en in een ernstig ongeluk terecht kunt komen. Ook heb je door minder profiel een verminderde wegligging, waardoor je minder grip hebt over de koers van de auto, zeker bij aquaplanning gedurende regenachtig weer of wintervorst. Het rijden kan daardoor oncomfortabel aanvoelen en moeilijker zijn. Genoeg redenen dus om tijdig nieuwe banden te kopen. Om die reden worden de banden dan ook gecontroleerd tijdens een APK keuring.

Hoe lang gaan banden mee?

Afhankelijk van de kwaliteit en je rijstijl kunnen autobanden ongeveer 30.000 tot 100.000 km afleggen. Meestal is het na zo'n 40.000 - 50.000 kilometer (aangedreven as) of 60.000 - 80.000 km (niet-aangedreven as) tijd om de autobanden te controleren en eventueel te vervangen. Deze aantallen zijn gebruikelijk bij rijden op gangbaar wegdek. Onder andere omstandigheden zul je misschien eerder nieuwe autobanden moeten aanschaffen. Zodra het profiel redelijk is verdwenen of versleten, zijn de autobanden op en moeten er nieuwe worden gekocht. Kijk voor de productiedatum van de band op de zijkant van de band, achter het DOT-symbool. De drie of vier diep gedrukte cijfers, zijn de productiedatum. Aan de hand van deze datum kun vaststellen hoe lang de banden mogelijk nog meegaan.

tweedehands autobanden

Invloeden voor levensduur autobanden

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoelang autobanden meegaan. Zo bepaalt onder andere het rijgedrag van de bestuurder hoe snel de banden verslijten. Als een bestuurder snel en wild optrekt vanuit stilstand, geeft dit veel stress op de banden, evenals slippen over de weg of hard remmen. De slijtage van de banden gaat dan een stuk sneller. Ook als je hogere snelheden rijdt met de auto zal het eerder nodig zijn om de banden te vervangen. Het profiel van de autobanden krijgt meer te verduren en zal sneller slijten en aangetast worden. Rij je met een lage bandenspanning? Ook dan slijten de banden sneller, omdat er sprake is van een verminderde wegligging. Er is minder grip op het wegdek en je verbruikt meer brandstof, omdat de auto harder moet werken.

A- of B-merken autobanden

Afhankelijk van het merk zul je een prijsverschil tussen autobanden opmerken. Onder de A-merken vallen onder andere Michelin, Pirelli en Continental. Deze fabrikanten beloven meer veiligheid, duurzaamheid en comfort, waardoor je minder brandstof nodig zult hebben. De autobanden van B-merken zijn doorgaans gevoeliger voor slijtage, maar wel een stuk goedkoper. Over het algemeen heb je dus iets zekerheid en een langere levensduur als je voor de betere kwaliteit kiest. Echter, de autobanden van B-merken voldoen aan alle eisen. Als je over een kleiner budget beschikt, zijn B-merk banden dus ook een goede optie.

Tweedehands banden

Een andere manier om te besparen is gebruik maken van tweedehands autobanden. Deze banden zijn afkomstig van andere sloopauto's en schadeauto's. Tijdens het demontageproces is gebleken dat er voldoende profiel aanwezig is en dat de banden opnieuw kunnen worden verkocht. De prijs van tweedehands banden ligt over het algemeen een stuk lager en daardoor hoef je minder te investeren in je "nieuwe" set banden. Hou er wel rekening mee, dat de banden weer sneller vervangen moeten worden, omdat er al mee gereden is.