Rijden zonder kentekenbewijs, mag dat?

24/10/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Hoewel iedereen het kentekenbewijs, in de vorm van ouderwetse autopapieren of een kentekencard op creditcard, kent, is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om dit kentekenbewijs altijd bij zich te dragen. In dit artikel leggen we uit of je mag rijden zonder kentekenbewijs op zak en vertellen we je over een mogelijke boete.

Moet je je kentekenbewijs altijd bij je dragen als je gaat rijden?

Als je in een voertuig met kenteken gaat rijden, dien je altijd een geldig kentekenbewijs bij je te dragen. Dat kan een kentekencard op creditcardformaat zijn, maar het mogen ook ouderwetse autopapieren zijn. Tenaamstellingscodes en overschrijvingsformulieren hoef je niet bij je te dragen en kun je thuis bewaren. Meer informatie over het bij je dragen van een kentekenbewijs vind je hier.

Hier lees je wat het verschil is tussen ouderwetse autopapieren en een kentekencard.

Waar bewaar je je kentekenbewijs?

Veel mensen kiezen ervoor om hun kentekenbewijs in hun auto te bewaren. Toch raden wij dat niet aan, omdat je je kentekenbewijs dan ook kwijt bent als je auto gestolen wordt. Zeker door de komst van de kentekencard op creditcardformaat is het makkelijker om het kentekenbewijs altijd bij je te dragen in een portemonnee of pasjeshouder.

Kun je een boete krijgen als je geen autopapieren bij je hebt?

Ja, je kunt een boete krijgen als je je kentekenpapieren niet kunt tonen. De politie kan hierom vragen. Anno 2022 bedraagt de boete voor het niet kunnen tonen van autopapieren 50 euro exclusief administratiekosten.

rijden zonder kentekenbewijs boete

Wat is een kentekenbewijs?

Met een kentekenbewijs kan een auto worden geïdentificeerd. Op het kentekenbewijs staan gegevens over het voertuig en gegevens over de eigenaar van het voertuig.

Wat dien je nog meer bij je te dragen?

Wie gaat rijden in een voertuig met kenteken dient, naast zijn kentekebewijs, ook haar of zijn rijbewijs bij zich te dragen. Hoewel het niet verplicht is, is het ook handig om schadeformulieren, een groene kaart en een keuringsrapport in je auto te bewaren.