Tenaamstellingscode kwijt? Zo kun je ze opnieuw aanvragen!

10/01/2022   |   24/01/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je van plan om binnenkort jouw (sloop)auto, motor of scooter te verkopen? Dan heb je een compleet kentekenbewijs nodig om het voertuig over te kunnen schrijven. Heb jij de auto na 2014 gekocht? Dan bestaat jouw kentekenbewijs uit twee delen, namelijk een kentekencard en een daarbijhorende tenaamstellingscode. Het is ons helaas bekend dat veel mensen hun tenaamstellingscode op den duur kwijtraken. In zo'n geval dien je een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen. Wij leggen je uit hoe je dat doet.

Wat is een tenaamstellingscode?

In 2014 werd het oude papieren kentekenbewijs vervangen door een kentekencard en een tenaamstellingscode. Op je kentekencard vind je informatie over je voertuig en deze draag je, als het goed is, altijd bij je als je onderweg bent. De tenaamstellingscode, een code die bestaat uit 9 cijfers, heb je nodig als je jouw auto over wilt schrijven.

Let op: heb je jouw voertuig destijds overgeschreven bij een post- of RDW-kantoor? Dan ontving je het eerste deel ter plekke en het tweede deel per post. Op de brief van het tweede deel staan lege vakjes, waarin je het eerste deel van de code kunt invullen. Beide delen samen vormen de tenaamstellingscode. Mis je een deel van de cijfers? Dan is je code incompleet.

Tenaamstellingscode voorbeeld

tenaamstellingscodes

Tenaamstellingscode kwijt, wat nu?

Wees gerust, je bent niet de enige die zijn tenaamstellingscode kwijt is geraakt! Wij maken het dagelijks mee. Wij begrijpen best dat je die code, die je eigenlijk nooit nodig hebt, niet meer kunt vinden. Gelukkig is het opnieuw aanvragen van tenaamstellingscode erg eenvoudig.

Met DigID voor een eigen auto

Als je over een DigID beschikt én als de auto op jouw naam staat, dan kun je online een tenaamstellingscode aanvragen en direct per mail ontvangen. Hiervoor hebt u een aantal gegevens op uw kentekencard nodig. Meer informatie vind je hier.

Zonder DigID of voor een auto van iemand anders

Heb je geen DigID of staat de auto op naam van iemand anders? Dan kun je de tenaamstellingscode wel online aanvragen, maar dan ontvang je hem niet direct. De tenaamstellingscode wordt in zo'n geval binnen een aantal werkdagen per post verstuurd. Meer informatie vind je hier.

Kosten voor het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode. Anno 2022 bedragen de kosten hiervoor € 1,05. Deze kosten kun je betalen via iDeal.

Ouderwetse kentekenpapieren of kentekencard kwijt?

Ben je je ouderwetse kentekenpapieren verloren of ben je je kentekencard kwijt? Dan dien je een volledig nieuwe kentekenbewijs aan te vragen. Meer informatie daarvoor vind je hier.