Auto verkopen, wat heb je nodig (welke papieren)?

24/01/2022   |   24/01/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je van plan om jouw auto binnenkort te verkopen, maar heb je daarmee nog geen ervaring? Dan vraag je je misschien af welke papieren je nodig hebt om de verkoop te bekrachtigen. In dit artikel leggen we aan je uit welke documenten je nodig hebt om jouw auto over te schrijven.

Auto verkopen aan een autobedrijf of particulier, wat heb je nodig?

Ben je van plan om jouw auto in te ruilen, wil je hem via Marktplaats verkopen aan een particulier of wil je hem via een autoverkoopsite verkopen aan een autobedrijf? Dan heb je je autopapieren nodig om jouw auto te kunnen overschrijven. In de loop der jaren zijn er verschillende varianten van het kentekenbewijs uitgegeven.

  • Heb jij jouw auto na 1 januari 2014 gekocht? Dan bestaat jouw kentekenbewijs uit een kentekencard en een negencijferige tenaamstellingscode. Je hebt beide documenten nodig om jouw auto over te schrijven.
  • Heb jij jouw auto voor 1 januari 2014 gekocht? Dan bestaat jouw kentekenbewijs uit een voertuigbewijs (deel 1A, voor 2004 was dit deel I), een tenaamstellingsbewijs (deel 1B, voor 2004 was dit deel II) en een overschrijvingsbewijs (deel II, voor 2004 was dit deel III). Je hebt in ieder geval het overschrijvingsbewijs nodig om jouw auto over te schrijven.

Hoe schrijf je een auto over?

Verkoop je jouw auto aan een particulier? Dan kun je de auto online overschrijven (onder voorwaarden) of overschrijven bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation. Verkoop je jouw auto aan een door de RDW erkend autobedrijf? Dan kan het autobedrijf de auto zelf overschrijven. De koper zal ook om de kilometerstand vragen.

Vrijwaringsbewijs

Als de auto is overgeschreven, ontvang je van de koper een vrijwaringsbewijs. Wil je zeker weten dat het vrijwaringsbewijs geldig is en dat de auto daadwerkelijk is overgeschreven? Via Mijn RDW kun je, na inloggen met DigID, controleren of de auto niet meer op jouw naam staat.

auto verkopen

Help, mijn papieren zijn niet compleet!

Als je papieren niet compleet zijn of er mist een deel, dan dien je nieuwe documenten aan te vragen. In dit artikel leggen we aan je uit hoe je dat doet.

Auto verkopen aan een autosloperij, wat heb je nodig?

Wil je jouw auto laten slopen, maar zijn jouw papieren niet compleet? Dan hoef je geen nieuwe set documenten aan te vragen. Met behulp van een zogenaamde demontagecode kan jouw voertuig worden afgemeld, óók als je geen complete set papieren hebt. Meer informatie over de demontagecode vind je op de website van het RDW.