Wat is de gemiddelde leeftijd van een sloopauto?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het aantal auto's dat jaarlijks gesloopt wordt, is de afgelopen decennia flink afgenomen. Dat komt onder andere doordat auto's gemiddeld gezien pas op latere leeftijd worden gesloopt. Maar hoe oud is een auto tegenwoordig gemiddeld als deze op de sloop beland? Wij beantwoorden die vraag.

Wat is de gemiddelde leeftijd van een auto die op de sloop beland?

Anno 2024 is een auto die op de sloop beland gemiddeld 19 jaar en 7 maanden oud. Die gemiddelde leeftijd is de afgelopen decennia flink gestegen. In 2005 was de gemiddelde leeftijd waarop een benzineauto op de sloop belandde nog 16 jaar. Diesels waren gemiddeld 14 jaar oud.

Waarom wordt de gemiddelde leeftijd van een auto die op de sloop belang steeds hoger?

Dat heeft enerzijds te maken met de verbeterde bouwkwaliteit van auto's en natuurlijk met goed onderhoud. Daarnaast, en dat zou je misschien niet verwachten, wordt de gemiddelde leeftijd van auto's ook hoger als nieuwe auto's duurder worden. In Nederland zijn de inkomens relatief hoog, maar tegelijkertijd zijn nieuwe auto's, door de hier geldende op CO2-uitstoot gebaseerde aankoopbelasting (BPM), relatief gezien (veel) duurder dan in veel andere Europese landen. Daardoor is het langer rendabel om in een wat oudere auto rond te rijden en reparaties te verkiezen boven het aanschaffen van een nieuwe auto.

Is een oudere sloopauto minder waard dan een jongere sloopauto?

Zet je twee vrijwel identieke auto's op een rij, maar is de een 5 jaar ouder dan de ander? Dan is de kans groot dat de jongere sloopauto iets meer waard is dan de oudere sloopauto. Echter, het is zeker niet altijd zo. De waarde van een sloopauto hangt af van meerdere factoren. De leeftijd is één van die factoren, maar niet altijd de doorslaggevende.

Oude sloopauto verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

oude auto's op de autosloperij gestapeld

(Sloop)auto verkopen?