Wat is een sloopauto?

15/01/2019   |   31/10/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Misschien heb je weleens van de term sloopauto gehoord. Je hoort het woord tegenwoordig op de radio en komt het woord steeds vaker tegen op het internet. Wat wordt er eigenlijk bedoelt met het woord sloopauto? In dit artikel leggen we je uit wat een sloopauto is.

Sloopauto

Er worden verschillende definities van het woord sloopauto gebruikt, namelijk sloopvoertuig, autowrak, opgebruikte auto en demontage-auto. In alle gevallen gaat het om een auto die rijp is voor de sloop. Een sloopauto hoeft niet altijd kapot te zijn. Soms is de restwaarde zo laag dat alleen demonteren of slopen nog interessant is.

  • Sloopauto door schade: een auto die zoveel schade heeft opgelopen dat reparen niet meer rendabel is, is total loss. Eigenlijk is de term economisch total loss een betere term, want er kunnen nog steeds bruikbare onderdelen aanwezig zijn. Omdat het repareren van de auto niet meer rendabel is, is het alleen nog interessant om de auto te demonteren. De losse onderdelen en het ijzer vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Dit is waarde van de sloopauto. Is het nog wel rendabel om de auto te repareren? Dan wordt er meestal gesproken over een schadeauto.
  • Sloopauto door leeftijd: een auto die nog steeds rijdt en de weg op mag, kan toch een sloopauto zijn. Als je een nieuwe auto aanschaft en je kunt je oude auto niet verkopen, dan rest er nog maar een mogelijkheid: je auto naar de sloop brengen. De losse onderdelen en het ijzer vertegenwoordigen de restwaarde van het voertuig.
  • Sloopauto door het gebrek aan APK: een auto zonder APK mag de weg niet op en moet worden hersteld. Omdat het repareren van de mankementen een kostbare aangelegenheid kan zijn, kiezen sommige mensen er voor om hun oude ato te verkopen en een nieuwe aan te schaffen. Als de kosten van het reparen hoger zijn dan de restwaarde van de gerepareerde auto of als aanschaffen van een soortgelijke goede auto goedkoper is, dan zal geen enkele koper of handelaar geinteresseerd zijn in de auto. Op dat moment rest er dus ook nog maar een oplossing: je auto naar de sloop brengen.

Wat is een sloopauto?

Sloopauto waarde

De gemiddelde waarde van een sloopauto is lastig te bepalen. Er geldt meestal wel een basiswaarde, namelijk zo'n 50 tot 150 euro. De basiswaarde is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewicht van een auto. In de regel geldt dat een zware auto meer waard is dan een lichtere auto. De sloopwaarde kan oplopen als het een vrij nieuwe auto of een zeer gewilde auto betreft. Auto's van duurdere merken, zoals Mercedes en Porsche, zijn in de regel meer waard dan auto's van Lancia of Dacia. Tegelijkertijd is een auto van 2009 meestal meer waard dan een soortgelijke auto uit 1992. Ben je benieuwd naar de waarde van jouw sloopauto? Dan kun je hem aanbieden aan meerdere autosloperijen. Je zult merken dat de prijzen uiteenlopen. Sommige autosloperijen kunnen de auto gratis ophalen, terwijl andere willen dat je de auto naar hun toe brengt. Op basis van hun voorwaarden kun je zelf kiezen wat voor jou de meest aantrekkelijke oplossing is.