Wat zijn de meest voorkomende autoproblemen?

10/02/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Niets is zo belangrijk als regelmatig onderhoud voor een goed functionerende auto. Zo weet je zeker dat je auto in goede staat verkeert en dat je veilig de weg op kunt. Toch kunnen er onverhoopt alsnog mankementen optreden, waardoor je langs de kant van de weg komt te staan. Dure reparaties liggen in het verschiet en dit kan leiden tot onvoorziene kosten. Door op de hoogte te zijn van de meest voorkomende autoproblemen, kun je hier extra zorgvuldig op letten en mogelijk voorkomen dat ze optreden.

Waarschuwingslichten of controlelampjes

Bij veel auto’s worden de veelvoorkomend problemen aangegeven door een waarschuwingslampje. Zodra de ECU van het voertuig een foutcode detecteert, gaan er lampjes branden. Dit gebeurt zodra de sensor bij het defect wordt geactiveerd. Bij het zien van een dergelijk lampje weet je vaak alsnog niet precies waar het probleem ligt, maar het is in ieder geval wel een duidelijke indicatie dat er iets niet helemaal goed functioneert. Het is daarom raadzaam om gelijk een monteur te bellen. De monteur kan de foutcode uitlezen en de juiste reparatie uitvoeren om het probleem te verhelpen. Grotere issues worden zo vermeden, wat uiteindelijk zal schelen in de kosten.

Afwijkend brandstofverbruik

Een auto loopt goed, zolang de motor effectief werkt. De brandstof wordt met een snelheid verbrandt, zonder dat er overmatig veel verbruikt wordt. Zodra de onderdelen van het brandstofsysteem vies worden of versleten raken, kunnen er problemen optreden. Brandstoffilters, luchtfilters of luchtstroom- en CO2-sensoren moeten daarom regelmatig worden gecontroleerd. Zodra er iets mis mee is, moeten ze worden vervangen, zodat de motor weer effectief brandstof kan verbranden. Proactief routineonderhoud is hierin een uitstekende manier om ernstige motorproblemen te voorkomen.

autoproblemen

Sputterende motorproblematiek

Lucht en brandstof dienen juist gemengd te worden en in de verbrandingskamer tot verbranding worden gebracht. Het kan voorkomen dat een motor ongewenst begint te sputteren, waardoor deze afslaat. Om erger te voorkomen is het verstandig om je auto direct na te laten kijken. De motor is een belangrijk onderdeel van je auto en het kan prijzig zijn om de onderdelen te vervangen die nodig zijn om de motor goed te laten functioneren. Echter, een nieuwe motor moeten kopen, als deze defect is, zal nog meer geld kosten. Bij rare en ongewone geluiden is het daarom verstandig om direct de hulp van een monteur in te schakelen.

Piepende remmen

De remmen van je auto mogen zeker niet defect zijn. Dit is voor logische veiligheidsredenen ongeoorloofd. Je wilt veilig kunnen stoppen als dit nodig is, dus is het belangrijk om adequaat te reageren als je enige problemen detecteert bij het remmen. Hoor je rare, vaak piepende, geluiden bij het remmen? Neem dan direct contact op met de garage. Misschien moeten de remblokken worden vervangen en hier kun je maar beter vroegtijdig bij zijn. Ernstige gevolgen en consequenties worden zo vermeden.

Schuddend stuurwiel

Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot een bevend stuur. Vaak zijn er problemen met de wiellagers als het beven direct bij het opstarten van de auto al gebeurt. Ook kunnen beschadigde onderdelen van de ophanging een rol spelen. Bij een trillend stuur bij hogere snelheden zal het probleem eerder bij de band of wielbalans liggen. Het is zeker belangrijk om een monteur naar de auto te laten kijken om zo de oorzaak vast te stellen.