Welke automerken en modellen zijn het meest waardevast?

20/01/2020   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je een nieuwe auto aanschaft, ga je waarschijnlijk voor kwaliteit. De kwaliteit is belangrijk gedurende het eigen gebruik, maar ook als je de auto weer wilt verkopen. Kwaliteit bepaalt, samen met populairiteit, namelijk de restwaarde en deze restwaarde is belangrijk als je voldoende geld wilt ontvangen voor de aanschaf van een nieuwe auto in de toekomst. Er zijn verschillende factoren die een auto waardevast maken en dit verschilt behoorlijk per merk en model. Als je een auto aanschaft, is het daarom zeer belangrijk om te weten welke automerken het meest waardevast zijn.

Wat maakt een auto waardevast?

Het is een feit dat het ene automerk langer zijn waarde behoudt dan een ander merk. Vooral auto’s van Japanse of Zuid-Koreaanse afkomst zijn doorgaans erg waardevast. Populariteit en inspelen op vraag en aanbod op de markt spelen een grote rol. Er zijn verschillende accessoires te benoemen die een auto waardevast maken. Zo blijken 5-deurs auto's waardevaster dan 3-deurs modellen en zijn deuk- en krasvrije auto's meer waard dan auto's met (flinke) gebruikerssporen. Ook de grootte van de auto, de kleur en laksoort, de geldigheid van de APK, het bouwjaar en de kilometerstand zijn van belang om de waardevastheid te bepalen.

Favoriete waardevaste modellen

Als je wilt weten welke modellen het meest waardevast zijn, kun je de (jaarlijkse) lijst van de ANWB bekijken. Hieruit blijkt dat de Mazda CX-5 erg waardevast is. Ook de Volkswagen Up blijft populair. Andere waardevaste modellen zijn de Subaru BRZ, met een vraag die groter is dan het aanbod, de Toyota Verso-s, met hoge zit, airco en cruise control, de Mercedes B-klasse, de Toyota Cerso-s en de VW Beetle. Ook de Kia Venga kent een hoge restwaarde door haar 7 jaar fabrieksgarantie.

Waardevaste auto's

Populariteit en restwaarde

Om waardevastheid te bepalen, kun je ook kijken naar populariteit. De populairste auto's zijn de Volkswagen Golf, Volkswagen Polo, Opel Corsa, Opel Astra, Ford Focus, Peugeot 206, Renault Clio, Ford Fiesta, Renault Mégane en de BMW 3-serie. Populariteit is een goed uitgangspunt als je op zoek bent naar een auto die je uiteindelijk weer met een flinke restwaarde wil verkopen.

Volkswagen waardevaste modellen

Uit de lijst met populairste modellen die veel restwaarde behouden, blijkt dat de auto's van Volkswagen erg populair zijn. Het verschilt uiteraard per model, maar de meest aangeboden occasion blijkt de Volkswagen Golf te zijn. Dit model wordt elk jaar gemiddeld slechts 10,64 procent minder waard. Het is bovendien opvallend dat hoe kleiner de auto is, hoe beter ze hun restwaarde behouden. De VW Polo kent een gemiddelde jaarlijkse waardedaling van slechts 8,9 procent.

Waardevaste elektrische modellen

Voor elektrische auto’s is de afschrijving vooralsnog moeilijk te bepalen. Er komt immers een hele andere techniek bij kijken. Juist omdat er in sneltreinvaart steeds betere accu’s op de markt verschijnen, verouderen de modellen snel. Waardevaste modellen onder elektrische auto’s die het minste afschrijven zijn tot nu toe de BMW i3, de Smart EQ Fortwo Cabrio, de Smart EQ Forfour, de Tesla Model S, de Hyundai Loniq EV, de Nissan Leaf, de Volkswagen e-Golf en de Jaguar I-Pace gebleken.