Auto verkopen via een auto inkoop site, hoe werkt dat?

08/09/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Sta je op het punt om je auto te verkopen? Er zijn allerlei manieren waarop je te werk kunt gaan. Je kunt je auto inruilen als je toch van plan was om een nieuwe auto te kopen, je kunt hem zelf verkopen via een online marktplaats, je kunt hem, als het om een sloopauto gaat, direct naar de sloop brengen of je kunt hem aanbieden op een zogenaamde auto inkoop site. De laatste jaren is het aantal auto inkoop sites flink toegenomen. Wij leggen je uit wat een auto inkoop site is, hoe het verkopen via zo'n site werkt, waarom je voor deze manier van verkopen zou kiezen en wat er de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is een auto inkoop site?

Een auto inkoop site is een site waarop jij je auto kunt verkopen. Let op: we bedoelen hiermee geen online marktplaats. Auto inkoop sites zijn er in verschillende soorten en maten. Wij verdelen ze voor het gemak in twee soorten:

 • Websites van zelfstandige bedrijven die jouw auto zelf inkopen: je biedt je auto direct aan aan één zelfstandige inkoper. Kom je een vergoeding overeen? Dan koopt de eigenaar van de website jouw auto zelf.
 • Websites van bedrijven die bemiddelen: je biedt je auto aan op een platform. Autobedrijven kunnen, meestal in de vorm van een veiling, op jouw auto bieden. Het bedrijf achter de website koopt jouw auto niet zelf in, maar ontvang een vergoeding voor de bemiddeling.

Waarom zou je voor een auto inkoop site kiezen?

Heb jij al eens eerder een auto verkocht? Dan weet je waarschijnlijk dat het verkopen van een auto geen eenvoudige handeling is. Wie er voor kiest om zijn auto te verkopen via een online marktplaats is daar in veel gevallen best wel druk mee. Je moet je auto schoonmaken, (vaak tegen betaling) een advertentie plaatsen, onderhandelen op het platform, potentiële kopers ontvangen bij jou thuis, een proefrit maken en weer onderhandelen over de prijs. Kom je er niet uit? Dan zal je opnieuw een afspraak moeten maken met een andere potentiële koper. Zeker als je te maken hebt met doorgewinterde handelaren en je zelf niet zoveel verstand hebt van auto's, is het lastig om het maximale uit de verkoop te halen. Ook als je ervoor kiest om je auto in te ruilen als je een nieuwe gaat schaffen, ontvang je vaak niet de maximale vergoeding.

Auto inkoop sites hebben het proces van een auto verkopen makkelijker gemaakt. Je vult je kenteken in, je uploadt foto's van je auto en vult gegevens in. Daarna kan het bieden beginnen. Heb je gekozen voor een zelfstandige inkoper? Dan ontvang je één vrijblijvend bod. Als je voor een bemiddelingsplatform kiest, waar bieders tegen elkaar opbieden in de vorm van een veiling, ontvang je - als je geluk hebt - meerdere biedingen.

auto inkoop site

Voordelen van een auto inkoop site

Verkopen via een auto inkoop site heeft een aantal voordelen, we hebben ze voor je op een rij gezet:

 • Het onderhandelen vindt plaats via internet.
 • Je weet meestal met wie je te maken hebt.
 • Kies je voor een bemiddelingsplatform? Dan bereik je in één keer meerdere potentiële kopers, waardoor het makkelijker wordt een marktconforme vergoeding te ontvangen.
 • Mocht er onverkoopt toch iets niet gaan met de afhandeling van de verkoop, dan kan het platform in sommige gevallen ondersteuning bieden.

Nadelen van een auto inkoop site

Er zijn niet alleen maar voordelen. Daarom hebben we ook de nadelen op een rij gezet:

 • Kies je voor een bemiddelingswebsite? Dan ontvangt het platform een vergoeding voor hun dienstverlening. Meestal is dit een vergoeding in de vorm van een provisie. Die provisie brengt de inkoper indirect in mindering op het bedrag dat hij jou kan betalen.
 • Kies je voor een auto inkoop website van één bedrijf? Dan blijft het lastig om te bepalen of je een marktconforme vergoeding ontvangt. Daar staat wel tegenover dat de inkoper geen provisie hoeft af te dragen aan een bemiddelingsplatform. Twijfel je of de vergoeding marktconform is? Bied je auto dan aan op meerdere websites van zelfstandige bedrijven, zodat je goed kunt vergelijken.

Een auto inkoop site kiezen, waar moet je op letten?

Wil je je auto aanbieden op een auto inkoop site? Hieronder vind je een aantal tips.

 • Lees de voorwaarden altijd aandachtig door, dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Is het aanbieden van jouw auto vrijblijvend en zit je nergens aan vast? Dan kun je altijd nog van de verkoop afzien als je geen goed bod krijgt.
 • Wordt jouw auto op gewenste locatie opgehaald of moet je de auto zelf wegbrengen? Zeker als je een schadeauto wilt verkopen, is het fijner als de auto wordt opgehaald.
 • Ga alleen akkoord als je zeker weet dat je tevreden bent met het bod en écht van de auto af wilt. In sommige gevallen betaal je namelijk een boete als je na het gevan van akkoord toch af ziet van de verkoop.
 • Zoek naar reviews en ervaringen van andere klanten, om een beter beeld te krijgen van het bedrijf achter de auto inkoop site.
(Sloop)auto verkopen?