Auto verkopen: wat heb je nodig?

24/11/2020   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Misschien heb je nog nooit eerder zelf een auto verkocht, is het al jaren geleden, heb je je oude auto altijd ingeruild of weet je gewoon niet meer hoe je te werk moet gaan! In dit artikel geven je informatie over wat je nodig hebt als je je auto wilt verkopen.

Eigendomsbewijs

Eigenlijk is het vrij gemakkelijk, want als je je auto wilt verkopen heb je in principe maar één ding nodig, namelijk het eigendomsbewijs van jouw auto. Hoe zo'n eigendomsbewijs eruit ziet is afhankelijk van het jaar waaruit de "autopapieren" dateren. Vroeger waren het nog echte papieren, maar tegenwoordig, vanaf 2014, is het een kentekencard inclusief tennaamstellingscodes. Ben jij benieuwd wat voor jou van toepassing is? Op de website van de RDW vind je een overzicht.

Tip: in dit artikel leggen we uit hoe je een auto overschrijft.

Eigendomsbewijs kwijt?

Als je je eigendomsbewijs, bijvoorbeeld je oude autopapieren of je kentekencard en/of tennaamstellingscodes kwijt bent, dien je deze (gedeeltelijk) opnieuw op te vragen. Meer informatie over het opvragen van een eigendomsbewijs vind je hier.

auto verkopen nodig

Wat heb je nog meer nodig?

In principe heb je verder niets nodig als je je auto wilt verkopen! Echter, je zal natuurlijk wel aan de slag moeten gaan met het schoonmaken en ter verkoop aanbieden van je auto. Het ter verkoop aanbieden kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld op een online marktplaats, aan een handelaar of direct aan de sloop. Tips over het verkrijgen van de beste prijs vind je hier.

Waar moet je op letten: een aantal tips

Om te voorkomen dat je fouten maakt tijdens het verkoopproces, hebben we een aantal tips op en rij gezet:

  • Wees realistisch: een te dure auto wordt niet verkocht als er beter aanbod is, maar een te goedkope auto wekt wantrouwen. Wees ook realistisch in je verwachtingen, zodat het niet tegenvalt.
  • Wees eerlijk: ben altijd eerlijk tegen de verkoper over eventuele mankementen, je hebt een informatieplicht. Op die manier voorkom je ook ongemakken achteraf. Eventueel kun je een aankoopkeuring laten uitvoeren door een onafhankelijk bedrijf.
  • Wees geduldig: een auto verkoop je meestal niet in een paar uur tijd, zeker als het om een duurdere auto gaat.
  • Wees alert: omdat je niet altijd weet wie er aan de deur komt, is het verstandig om alert te zijn. Geef je autosleutel en auto pas af als je van de koper een vrijwaringsbewijs en de vergoeding hebt ontvangen.