Een dure, luxe auto verkopen aan de sloop, is dat verstandig?

11/11/2021   |   11/11/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De meeste mensen kennen de autosloperij als hét eindstation voor waardeloze sloopauto's, uitgebrande auto's en autowrakken. Echter, een autosloperij, of autodemontagebedrijf, zoals ze tegenwoordig vaak genoemd worden, is veel meer dan dat! Bezit jij een dure, luxe auto met schade of defecten, waar jij graag vanaf wilt? Dan vraag je je misschien af of de sloop je daarvoor een marktconforme vergoeding betaalt. In dit artikel beantwoorden we die vraag.

Wat doet een autosloperij?

Om de vraag goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om te weten wat een autosloperij doet. De voornaamste bezigheid van een autosloopbedrijf is het demonteren, vroeger vaak slopen genoemd, en recyclen van voertuigen. Dat betekent dat voertuigen uit elkaar worden gehaald en zoveel mogelijk worden gerecycled. Alle onderdelen die "vrij" komen tijdens het proces, worden gecontroleerd en, indien goed bevonden, verkocht op de tweedehands auto onderdelen markt. De rest van de materialen wordt ter recycling verkocht. Wil je meer lezen over de bezigheden van een autosloperij? In dit artikel vind je meer informatie.

dure auto verkopen

Auto onderdelen van dure auto's leveren meer geld op

Een autodemontage bedrijf verdient, in tegendeel tot een autohandelaar, meestal geld door losse onderdelen te verkopen en overbodige materialen te recyclen. Een dure auto bevat, over het algemeen, meer dure auto onderdelen. Ondanks dat de vraag naar deze auto onderdelen kleiner is, is het aanbod ook kleiner. Zoals je wellicht weet, komt een prijs in een vrije markt tot stand op basis van vraag en aanbod. Tegelijkertijd zijn nieuwe onderdelen voor dure auto's over het algemeen duurder dan nieuwe onderdelen voor minder dure auto's. Dit tezamen leidt ertoe dat een autodemontagebedrijf in sommige gevallen een betere prijs kan betalen dan een autohandelaar. Dat gaat met name op voor auto's met defecten en/of schade.

Is het verstandig om een dure auto naar een sloop te brengen?

Het antwoord op deze vraag is helaas niet eenduidig. In sommige gevallen zal een sloop minder betalen, in andere gevallen ongeveer hetzelfde en in enkele gevallen zelfs meer. Je kunt er makkelijk achterhalen of je bij de autosloperij een vergelijkbare vergoeding ontvangt. Neem contact op met autosloperijen in de buurt en neem de vergoedingen die zij willen betalen mee in je vergelijking.

Tip: wacht niet te lang met het verkopen van je voertuig! Het op naam hebben van een auto kost geld, want je betaalt wegenbelasting en autoverzekeringskosten. Vaak loont het niet om voor kleine bedragen enkele dagen te wachten.