Hoeveel autosloperijen zijn er in Nederland actief?

08/10/2019   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

In Nederland zijn, eigenlijk al sinds de uitvinding van de auto, bedrijven actief die kapotte auto's en sloopauto's uit elkaar halen om bruikbare onderdelen te hergebruiken en het overtollige ijzer te recyclen. Vroeger waren dat nog meer dan duizend bedrijven, maar tegenwoordig, onder andere door verbetering van de infrastructuur en de langere levensduur van auto's, ligt het actieve aantal eerder rond de 400. Deze zogenaamde autodemontagebedrijven of autosloperijen zijn verspreid door heel Nederland en nog steeds veelal actief in een eigen regio. Een aantal van de autosloopbedrijven is provinciaal of nationaal actief. In totaal demonteren zij jaarlijks meer dan 200.000 auto's. Ben je benieuwd hoeveel autosloperijen er in Nederland actief zijn? Dat lees je in dit artikel.

Erkende autosloopbedrijven

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) houdt op haar website een lijst bij van erkende autosloopbedrijven. Anno 2019 zijn er ongeveer 500 bedrijven met de erkenning demontagebedrijf. Ondanks dat al deze bedrijven bevoegd zijn om een auto af te melden voor demontage, staan er ook bedrijven op de lijst die vooral in een andere markt actief zijn, maar hun erkenning toch ieder jaar verlengen. Niet ieder bedrijf met een erkenning is daadwerkelijk actief als autodemontagebedrijf of autosloopbedrijf.

Hoeveel autosloperijen

Autorecycling Nederland (ARN)

ARN is de brancheoroganisatie op het gebied van autodemontage. Een groot gedeelte van de autodemontagebedrijven is aangesloten bij deze organisatie. Anno 2019 zijn dat ongeveer 225 autosloperijen. Om deze voertuigen op een milieuvriendelijke wijze te recyclen, werkt ARN samen met ongeveer 300 aangesloten partners. Samen streven zij naar recycling van tenminste 95% van het gewicht van de auto. Wil je weten wat ARN precies doet? Lees dan dit artikel.

Autosloperijen.nl

Op deze website staat een vrijwel compleet overzicht van 375 autosloperijen en autodemontagebedrijven waar je terug kunt voor demontage. Een deel van de bedrijven is aangesloten bij ARN of STIBA en een ander gedeelte niet. Vrijwel al deze bedrijven zijn door de RDW erkend als autodemontagebedrijf. Ben je op zoek naar een autosloperij in de buurt? Dan kun je contact op nemen met een van de bedrijven die op de website vermeld staat.