Maakt roken in de auto jouw auto minder waard?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Van de volwassen Nederlanders rookt net iets meer dan 18%. Een deel daarvan, ongeveer 13% geeft aan dagelijks te roken. Als jij tot de dagelijkse rokers behoort, dan bestaat de kans dat je ook in de auto rookt. Wij krijgen regelmatig de vraag of roken in de auto de waarde van je auto negatief beïnvloedt. In dit artikel beantwoorden we die vraag.

Auto waarin gerookt is verkopen? Auto laten ophalen

06-40719624 Bel mij op


✔ 24/7 bereikbaar ✔ Gratis ophalen in NL & BE ✔ Altijd een vergoeding!

Maakt roken in de auto jouw auto minder waard?

Ja, jouw auto kan zeker minder waard worden als er (regelmatig) in gerookt wordt. Carbuyer vroeg in 2017 aan 6.000 consumenten of ze een gebruikte auto zouden kopen waarin gerookt is. Maar liefst 87% antwoordde negatief. Automotive data specialisten van cap-hpi kwamen tot dezelfde conclusie. Een auto zou tot wel 2.000 Engelse Pond minder waard kunnen worden als erin gerookt wordt. Dat komt niet alleen door de geur van sigaretten, maar ook door vlekken en brandplekken die zijn ontstaan door het roken.

Hoe zit het met de waarde van sloopauto's waarin gerookt is?

Ben jij van plan om jouw auto waarin gerookt is naar de sloop te brengen? Dan is impact op de vergoeding die je ontvangt in absolute getallen waarschijnlijk minder groot. Dat komt omdat de restwaarde van een sloopauto vaak al niet zo hoog is en de sloopauto waarschijnlijk toch gedemonteerd wordt. Het is wel belangrijk om te beseffen dat auto-onderdelen die zijn aangedaan door het roken waarschijnlijk onverkoopbaar zijn.

Man rookt sigaret in de auto

Moet je aangeven dat er in een auto gerookt is als je deze verkoopt?

Dat is wel zo netjes! Je hebt als verkoper informatieplicht. Bovendien is de kans groot dat een niet-roker direct ruikt dat er in een auto gerookt is. Als je dit niet van te voren vermeldt, komt een potentiële koper hier ter plekke waarschijnlijk toch achter.

Raam open tijdens het roken, helpt dat tegen de geur?

Het kan helpen om je raam open te zetten om de rookgeur van sigaretten te verminderen, maar het is waarschijnlijk niet compleet effectief. Sigarettenrook kan zich namelijk diep in de bekleding en interieurdelen van je auto hechten.

Sigarettengeur uit je auto laten verwijderen, kan dat?

Je kunt een autoreinigingsbedrijf inschakelen om van sigarettengeur in je auto af te komen. Je interieur kan worden gereinigd en de interieurfilter kan worden vervangen. Er worden ook ozonbehandelingen aangeboden. Een ozonbehandeling is een behandeling waarbij onaangename geuren, waaronder dus een rookgeur, uit auto's (en andere afgesloten ruimtes) worden verwijderd. Door ozongas in een afgesloten ruimte te verspreiden worden de onaangename geuren geneutraliseerd.

Loont het het om de rookgeur uit je auto te laten verwijderen?

Ja, dat kan zeker lonen! Zeker bij waardevolle auto's met een hoge waarde kan een sigarettengeur die waarde hard laten dalen. Ozonbehandelingen worden aangeboden voor ongeveer 70 tot 100 euro, dus zo'n behandeling kan - ondanks dat je geen garantie hebt dat de behandeling compleet effectief is - zeker lonend zijn.

(Sloop)auto verkopen?