Wat is de minimale profieldiepte van banden en hoe meet je die (zelf)?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ieder voertuig op de weg is voorzien van banden. Ten behoeve van veiligheid moeten deze banden aan bepaalde voorwaarden voldoen. We leggen uit waarom autobanden profiel hebben, wat wettelijk gezien de minimale profieldiepte is en wanneer vervanging van zomer- en winterbanden wordt geadviseerd. Daarnaast leggen we uit hoe je zelf de profieldiepte van je banden kunt meten.

Waarom hebben banden profiel?

Het profiel van een band zorgt voor grip op de weg, afvoer van water en een goede wegligging.

Nieuwe zomerbanden hebben meestal een profieldiepte van ongeveer 8 millimeter, terwijl winterbanden meestal een profieldiepte hebben van ongeveer 9 millimeter. 

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van autobanden?

De minimale profieldiepte van autobanden is beschreven in artikel 5.2.27 van de Regeling Voertuigen:

De profilering van de hoofdgroeven van de banden moet over de gehele omtrek van het loopvlak ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren.

Wanneer wordt vervanging van autobanden geadviseerd?

Hoewel de minimale profieldiepte van banden 1,6 millimeter bedraagt, wordt er ten behoeve van veiligheid geadviseerd om je autobanden al eerder te vervangen. Oude autobanden kunnen gratis worden ingeleverd bij de milieustraat.

Profieldiepte van zomerbanden

Meestal wordt geadviseerd om zomerbanden te vervangen bij een profieldiepte van minder dan 2 of 2,5 millimeter.

Profieldiepte van winterbanden

In Nederland is er geen afzonderlijke minimum profieldiepte voor winterbanden. Toch wordt meestal geadviseerd om winterbanden al bij een profieldiepte van minder dan 4 millimeter te vervangen.

Hoe meet je de profieldiepte van je banden?

Je kunt de profieldiepte van je banden op verschillende manieren meten. Wij hebben een aantal manieren voor je op een rij gezet.

Profieldieptemeter

De makkelijkste manier om de profieldiepte van je autobanden op te meten is met een zogenaamde profieldiepte- of bandenprofielmeter. Heb je deze tool niet zelf in bezit? Dan kun je deze online kopen of aanschaffen bij een autowinkel in de buurt. Uiteraard kun je ook langs een garage in de buurt rijden om de profieldiepte van je banden op te laten meten.

Profieldieptemeter

1 eurostuk

Wil je weten of jouw banden aan vervanging toe zijn, maar zelf geen profieldieptemeter aanschaffen? Gebruik dan een 1 eurostuk:

  • Steek het 1 eurostuk op meerdere plekken in de groeven van je band.
  • Is het gouden randje van het eurostuk ergens zichtbaar? Dan is de band aan vervanging toe.
  • Is het gouden randje van het eurostuk nergens zichtbaar? Dan is de band nog niet aan vervanging toe.

band eurostuk meten profieldiepte

Slijtage-indicatoren

Autobanden zijn voorzien van zogenaamde slijtageindicatoren. Dit zijn kleine rubberen vlakjes van 1,6 millimeter hoog. Is je band is versleten tot aan de slijtageindicator? Dan betekent dat, dat deze aan vervanging toe is.

slijtageindicator band

Kun je een boete krijgen voor versleten autobanden?

Is de profieldiepte van je autobanden kleiner dan 1,6 millimeter? Dan kun je daarvoor een boete krijgen. Je banden zijn dan namelijk ondeugdelijk. De hoogte van de boete is afhankelijk van het aantal banden dat niet deugt. Anno 2024 bedraagt de boete voor één ondeugdelijke band 160 euro exclusief administratiekosten. Voor vier ondeugdelijke banden bedraagt de boete 500 euro exclusief administratiekosten. Meer informatie over de boetes vind je hier.

Een auto met ondeugdelijke banden verkopen, mag dat?

Zijn de banden van jouw auto ondeugdelijk en wil je je auto verkopen? Dat is toegestaan. Als je ervan op de hoogte bent, is het verplicht om te vermelden dat de banden aan vervanging toe zijn. Dat heet informatieplicht.

(Sloop)auto verkopen?