Hebben sloopauto's een minimale waarde of prijs?

12/03/2021   |   26/09/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je auto total loss is of als de apk verlopen is en herkeuren zinloos is, wil je hem waarschijnlijk zo snel mogelijk verkopen als sloopauto aan een autosloperij. Een sloopauto verkopen doe je niet iedere week, dus misschien weet je nog niet precies wat je kunt verwachten. Een vraag die vaak gesteld wordt, is of er een minimale prijs of vergoeding bestaat voor sloopauto's. Om deze vraag goed te beantwoorden, geven we je meer informatie.

Hoe wordt de waarde van een sloopauto bepaald?

De waarde van een sloopauto is afhankelijk van verschillende factoren. Enerzijds zijn er factoren die afhankelijk zijn van de auto zelf en anderszijds zijn er marktafhankelijke factoren.

Auto-afhankelijke factoren

De waarde van je auto is onder afhankelijk van het merk, het type, het bouwjaar, het gewicht, het aantal gereden kilometers en de staat waarin deze verkeert. Je kunt je wellicht voorstellen dat een auto die in goede staat verkeert meer waardevolle auto onderdelen bevat dan een auto die niet meer in goede staat verkeert. Tegelijkertijd zijn nieuwere auto's over het algemeen meer waardevol, omdat ze nieuwere onderdelen bevatten.

Markt-afhankelijke factoren

Ook de markt speelt een grote rol. Markt-afhankelijke factoren zijn onder andere de ijzerprijs, de hoeveelheid concurrentie en de hoeveelheid vraag en aanbod van een bepaalde auto. Hoe hoger de ijzerprijs, hoe meer een sloopauto opbrengt. Tegelijkertijd leveren auto onderdelen die veelgevraagd zijn, maar weinig aangeboden worden, meer geld op dan auto onderdelen die veel aangeboden worden, maar weinig gevraagd worden. Ten slotte, woon je in een gebied waar veel concurrentie is? Dan is de kans op een hoge prijs groter. Men zal een hogere prijs bieden, omdat men bang is dat jij toch voor een ander bedrijf kiest.

Minimale waarde sloopauto

Heeft een sloopauto een minimale waarde?

Het antwoord op deze vraag is nee. Omdat de waarde van sloopauto's van moment tot moment kan verschillen, bestaat er geen minimale waarde. Toch krijg je in vrijwel alle gevallen meerdere tientjes tot soms meer dan honderd euro voor je sloopauto. Biedt een sloperij jou minder dan je verwacht? Dan kan het lonen om met meerdere bedrijven te bellen. Toch is het geen garantie op een betere prijs. Er zijn bepaalde gevallen waarin helemaal niks wordt betaald. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij uitgebrande of gestripte auto's.