(Sloop)auto zonder papieren of kentekenbewijs verkopen, kan dat?

01/03/2021   |   12/07/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je betrokken geweest bij een aanrijding en is jouw auto volledig verwoest en total loss? Is de APK van je auto verlopen en is de restwaarde nihil? Is de motor van je auto stuk en is het repareren de moeite niet meer waard? In al deze gevallen wil je jouw sloopauto waarschijnlijk zo snel mogelijk laten slopen, zodat de wegenbelasting stopt en de autoverzekering kan worden stopgezet. Helaas ben je tot de conclusie gekomen dat je je autopapieren kwijt bent, waardoor je vreest dat je eerst nieuwe papieren zal moeten aanvragen. Dat kost natuurlijk onnodig geld, want je wil eigenlijk van de auto af. Niet alleen het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs kost geld, maar ook de kosten lopen door. Gelukkig is er een uitweg. In dit artikel geven je meer informatie over het verkopen van een auto zonder papieren.

Demontagecode aanvragen

Ben je je autopapieren kwijt en wil je je auto liever vandaag dan morgen laten slopen? Kies dan voor een erkend demontagebedrijf. Zij kunnen jouw auto afmelden met een zogenaamde demontagecode, dus zonder dat ze daar jouw autopapieren voor nodig hebben. Natuurlijk moet je wel kunnen aantonen dat de auto van jou is, want ze kunnen niet zomaar iedere auto afvoeren. Gelukkig kun je met behulp van je DigID zelfstandig een demontagecode aanvragen. Dat kan op de website van de RDW.

Auto zonder papieren verkopen

Krijg ik een vergoeding voor een auto zonder papieren?

Meestal ontvang je gewoon een vergoeding. De hoogte ervan hangt af van de situatie en kan in sommige gevallen lager uitvallen. Een auto die met een demontagecode wordt afgemeld, moet namelijk per se gedemonteerd worden. Deze auto's zijn voor handelaren daarom niet interessant. In sommige gevallen zal ook de autosloper daarvan balen. Sommige auto's, met een slechts een aantal gebreken, kunnen namelijk, eventueel na (kleine) reparaties, weer verhandeld worden. Als zij een auto afmelden met een demontagecode is dat niet mogelijk. Het kiezen voor deze mogelijkheid kan daarom de hoogte van jouw vergoeding drukken. Het is verstandig om met de autosloperij te overleggen wat voor jou de beste oplossing is.