Hoe schrijf je een auto over?

11/11/2019   |   09/12/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het overschrijven van een auto is voor veel mensen een unieke ervaring die ze slechts een keer in de zoveel jaar meemaken. De meeste mensen zijn namelijk gewend om hun auto in te ruilen als ze een nieuwe kopen of hebben misschien zelfs nog nooit in hun leven een auto verkocht. Heb jij je auto verkocht en wil je weten hoe je het papierwerk regelt? In dit artikelen leggen we verschillende overschrijf scenario's aan je uit.

Auto overschrijven

Bedrijfsmatige koper

Heb je je auto verkocht aan een bedrijfsmatige koper, bijvoorbeeld een handelaar, een autogarage, een dealer, een autosloperij of een ander inkoopbedrijf? Dan hoef je zelf niet veel acties te ondernemen. Het is belangrijk dat je je volledige kentekenenpapieren mee neemt en aan de koper overhandigt, zodat de auto kan worden overgeschreven. Heb je nog oude kentekenpapieren? Dan bestaat een complete set papieren uit een kentekenbewijs (deel IA en IB) en een overschrijvingsbewijs (deel II). Heb je een kentekencard? Dan bestaat een complete set uit de kentekencard en een twee-delige tennaamstellingscode van in totaal 9 cijfers. Ben je (een deel van) je autopapieren kwijt? Lees dan hier verder. Degene die de auto overneemt heeft namelijk de gehele set documenten nodig om de auto over te schrijven.

De koper voert de overschrijving uit enn na het overschrijven ontvang een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Met dit bewijs kun je aantonen dat je niet langer de eigenaar van het voertuig bent. Je kunt met dit bewijs je autoverzekering stopzetten. De wegenbelasting wordt na vrijwaring automatisch stopgezet en eventueel teveel betaalde belasting wordt automatisch verrekend.

Particuliere koper

Heb je je auto verkocht aan een andere particulier? Dan heb je, net als in het eerder genoemde scenario, een complete set papieren nodig. Echter, het overschrijven gaat nu net wat anders in zijn werk. Je kunt namelijk op twee manieren te werk gaan.

  • Kentekenloket of RDW-balie: Je kunt een kentekenloket van PostNL of de RDW bezoeken om de auto over te laten schrijven. De medewerker van het loket of de balie zal het voertuig, met behulp van de autopapieren, overschrijven. De oude eigenaar (de verkoper) ontvangt een vrijwaringsbewijs en de nieuwe eigenaar (koper) ontvangt een bewijs van overschrijving met daarop het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. Het tweede deel van de tenaamstellingscode en de kentekencard ontvangt de nieuwe eigenaar binnen een aantal werk dagen per post op zijn woonadres.
  • Online overschrijven met de DigiD App: Tegenwoordig is het ook mogelijk om de auto zelfstandig over te schrijven met behulp van de DigiD App, waarmee een controle van het identiteitsbewijs is uitgevoerd. Deze controle kan alleen worden gedaan met een Android smartphone met NFC-lezer, maar mogelijk komt daar in de toekomst verandering in. Heb je een Android telefoon? Meer informatie over het online overschrijven met de app vind je hier.