Wat doe je met je kentekenbewijs of autopapieren na verkoop of sloop?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je je auto verkocht of naar de sloop gebracht? Als het goed is heb je dan een vrijwaringsbewijs ontvangen, waarmee je kunt aantonen dat je niet langer de eigenaar bent van de auto. Maar wat doe je met je oude kentekenbewijs of autopapieren? Wij vertellen het je!

Wat doe je met je kentekenbewijs of autopapieren na verkoop of sloop?

Je mag zelf bepalen wat je met het oude kentekenbewijs of de oude autopapieren doet. Je mag de documenten zelf bewaren of gewoon vernietigen. Ze hebben namelijk geen functie meer en als het goed is heb je een vrijwaringsbewijs ontvangen, waarmee je kunt aantonen dat je niet langer de eigenaar bent van de auto. Soms zal een koper vragen of hij of zij het kentekenbewijs mag meenemen, maar je bent niet verplicht om deze mee te geven.

doorknippen kentekenbewijs

Welke gegevens zijn nodig om een auto over te schrijven?

Op ouderwetse autopapieren en het kentekenbewijs op creditcard formaat staan gegevens die nodig zijn om een auto over te kunnen schrijven:

  • In het geval van ouderwetse autopapieren staan op het overschrijvingsbewijs onder andere een meldcode, een duplicaatcode en een controleletter. Deze gegevens zijn nodig om een auto over te schrijven.
  • In het geval van een kentekencard staat op de card een documentnummer. Dit documentnummer wordt, samen met de tenaamstellingscode, gebruikt om de auto over te schrijven.

Hier vind je meer informatie over het overschrijven van een auto.

Heb je je kentekenbewijs nodig voor sloop?

Nee, je hebt tegenwoordig niet per se een kentekenbewijs en/of tenaamstellingscode nodig als je je auto wilt laten slopen. Meer daarover lees je hier. Ben je je kentekenbewijs kwijt en wil je je auto laten slopen door een door de RDW erkend autodemontagebedrijf? Dan kun je gratis een demontagecode aanvragen. Dat kan online! Meer informatie daarvoor vind je hier. Dat scheelt onnodige kosten!

Heb je je kentekenbewijs nodig bij verkoop?

Wil je je auto verkopen aan een handelaar of een particulier en ben je je autopapieren kwijt? Dan heb je wel een volledig kentekenbewijs nodig. In dit artikel geven we daarover meer informatie.

(Sloop)auto verkopen?