Waardevermindering van auto's: hoe kun je waardedaling beperken?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Vrijwel alle auto's worden naar verloop van tijd minder waard. Dat schade de waarde van een auto vermindert, is voor iedereen vanzelfsprekend. Echter, er zijn nog veel meer oorzaken van waardevermindering te benoemen. Sommige liggen voor de hand, maar over andere had je misschien nog niet eerder nagedacht. Wij hebben daarom een opsomming gemaakt, zodat jij de waardedaling van jouw auto binnen de perken kunt houden. Sommige zaken heb je namelijk (deels) zelf in de hand.

Oorzaken van waardevermindering

Om het overzichtelijk te maken, hebben we de oorzaken van waardevermindering opgedeeld in een aantal categorieën:

 • Waardevermindering door schade
 • Waardevermindering door ouderdom en veranderingen in de markt
 • Waardevermindering door gebruik
 • Waardevermindering door beperkt onderhoud
 • Andere redenen voor waardevermindering

Waardevermindering door schade

De meest voor de voor de hand liggende reden voor waardevermindering is schade. Een auto in perfecte conditie is vrijwel altijd meer waard dan een vergelijkbare auto met schade. Je kunt schades opdelen in twee categorieën, namelijk:

 • Fysieke schade: bijvoorbeeld schade door een ongeval, stormschade of vandalisme. Het kan gaan om schade aan het exterieur, maar ook aan het interieur.
 • Technische schade: technische mankementen, zoals een kapotte motor of versnellingsbak, een lekke koppakking of een defecte koppeling.

bestuurder kijkt verdrietig naar ongeval auto's en denkt na over waardevermindering van de auto

Waardevermindering door ouderdom en veranderingen in de markt

Ook als een auto niet gebruikt wordt, wordt deze meestal minder waard, simpelweg omdat een auto nou eenmaal ouder wordt. In een aantal gevallen is waardevermindering op een bepaald iets moment groter, bijvoorbeeld als:

 • Er een nieuw model van jouw auto verschijnt: op het moment dat er een nieuw model van jouw auto wordt uitgebracht, daalt de waarde van jouw auto soms net even wat harder.
 • Een andere autofabrikant een vergelijkbare, maar goedkopere, auto op de markt brengtsoms komt het voor dat een andere autofabrikant een vergelijkbare auto op de markt brengt, die bijvoorbeeld prijstechnisch, interessanter is dan jouw auto. In zo'n geval kan de waarde van jouw auto net wat harder dalen.
 • De vraag naar een bepaald model (of onderdelen van een model) afneemt: smaken verschillen, per persoon, maar ook per moment. Soms neemt de populariteit van een model naar verloop van tijd af. Geldt dat voor jouw auto? Dan kan de waarde net even wat harder dalen.
 • Een overheid (bijvoorbeeld de Nederlandse overheid of de Europese Unie) bepaalde spelregels aanpast: als de overheid besluit om bepaalde auto's meer te belasten, bijvoorbeeld door belastingen te verhogen of door milieuzones in te stellen, of andere auto's juist te stimuleren, kan de waarde van jouw auto harder dalen.
 • Er ergens in de wereld impactvolle gebeurtenissen plaatsvinden: denk hierbij aan een pandemie, waardoor de vraag naar auto's stijgt of juist daalt, of een oorlog, waardoor de prijs van grondstoffen of brandstof stijgt.

Waardevermindering door gebruik

Sommige auto's worden intensief gebruikt, terwijl andere auto's alleen voor korte stadsritjes gebruikt worden. In beide gevallen daalt de waarde door gebruik, bijvoorbeeld door:

 • Gebruikerssporen: hoe je met jouw auto omgaat, bepaalt grotendeels de mate waarin gebruikerssporen aanwezig zijn. Een auto die met veel liefde is behandeld en daardoor minder gebruikersporen heeft, daalt over het algemeen minder snel in waarde.
 • Een hogere kilometerstand: een auto met een lagere kilometerstand is in de regel meer waard dan een auto met een hogere kilometerstand.
 • De manier waarop de auto is gezet: auto's die alleen worden gebruikt voor stadsritjes krijgen over het algemeen meer te verduren dan auto's die vooral snelwegkilometers maken. Daarom is een auto met vooral snelwegkilometers over het algemeen wat meer waard dan een auto met een vergelijkbare kilometerstand die vooral stadskilometers heeft gemaakt.
 • Voormalige schadeauto: auto's die in het verleden zijn aangemerkt als schadeauto dalen vaak wat sneller in waarde, omdat een potentiële koper bang kan zijn dat 'onderwater' niet alle defecten (op een goede manier) gerepareerd zijn.

gebruikt auto interieur schade aan stoelen

Waardevermindering door beperkt onderhoud

Een goed onderhouden is meestal meer waard dan een auto die niet goed onderhouden auto. Men let onder ander op:

 • De aanwezigheid van onderhoudshistorie: indien je niet kunt aantonen dat een auto onderhouden is, kan de koper daar ook niet vanuit gaan. Bewaar daarom belangrijke papieren altijd goed. Gelukkig wordt het onderhoud steeds vaker ook online bijgehouden.
 • Of dat de historie heeft plaatsgevonden bij een merkdealer of een onafhankelijk autobedrijf: in het midden gelaten of dat een terecht punt is, hebben auto's die 'dealeronderhouden' zijn vaak net wat minder last van waardevermindering dan auto's die bij een onafhankelijk autobedrijf worden onderhouden.
 • Of dat het onderhoud is uitgevoerd 'volgens het boekje': een auto die volgens de richtlijnen van de fabrikant, periodiek is onderhouden, wordt over het algemeen als waardevoller beschouwd dan een auto die dat niet is.

Andere redenen voor waardevermindering

Er zijn een aantal redenen die we hierboven niet hebben ingedeeld in een categorie, maar die we wel graag willen benoemen:

 • Orgineel Nederlands vs. import: over het algemeen hebben auto's die geimporteerd zijn net wat meer last van waardedaling dan auto's die origineel Nederlands zijn. Dat komt omdat men niet altijd na kan gaan wat er in het buitenland met een auto gebeurd is en of dat er voldoende en goed onderhoud heeft plaatsgevonden.
 • Kilometerstand: logisch vs. onlogisch vs. 'geen oordeel': hoewel een logische kilometerstand geen 100% biedt en een onlogische kilometerstand of de melding 'geen oordeel' niet per definitie slecht zijn, hebben auto's met een logische kilometerstand vaak minder last van waardevermindering.
 • Vies vs. schoon: als een auto schoon is bij verkoop, verhoogt dat - misschien soms onterecht - het vertrouwen bij potentiële kopers. Een vieze auto heeft bij verkoop daardoor meestal meer last van waardevermindering.

Waardevermindering beperken, kan dat?

Per oorzaak kun je zelf bepalen of je deze reden zelf in de hand hebt of niet. Door jouw auto op een zo'n goed mogelijke manier te behandelen, kun je zijn restwaarde zo hoog mogelijk te houden

(Sloop)auto verkopen?